Közélet

2015.04.20. 15:55

Pálinkával koccintottak a születésnapon

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Palotás Lászlóné. Ebből az alkalomból az önkormányzat nevében Balla László alpolgármester és Bense Zoltán képviselő köszöntötte.

Szentirmay Tamás

Az alpolgármester emléklapot adott át, melyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, majd egy virágcsokorral is kedveskedett Veronka néninek. A kis ünnepség alkalmából Veronka néni egy 23 évvel ezelőtt főzött pálinka megkóstolására invitálta a köszöntőket. Amint az elmondta, ő inkább azzal koccint, mint üdítővel. Azt ugyan nem árulta el, hogy mi a hosszú élet titka, de azt igen, hogy a mézes pálinkát szereti.

Veronka néni jó fizikai és szellemi egészségnek örvend, nem látszik rajta a kora. A napjai nem telnek tétlenül. Sokat sétál. Gyalog jár fiához, nem akar autóba ülni. Azt szokta mondani, hogy nincs olyan Mercedes, amely többet futott, mint az ő lába. Nagyon szeret énekelni. Ferenc fiával, aki szintetizátoron játszik, órákig képesek dalolni. Nagy tisztelője a város szülöttjének, Sólti Károly nótaénekesnek, aki száz évvel ezelőtt született. Az emlékére rendezett esten is ott lesz.

Veronka néni tizenhét évesen ment férjhez Palotás Lászlóhoz, aki zenész volt, lakodalmakba járt muzsikálni. Három gyermekük született. Nagyon nehéz körülmények között éltek, sokat dolgoztak, hogy gyermekeiket felneveljék, de szorgalmasan kitartottak a nehéz időkben egymás mellett. Öt unokája és öt dédunokája van. Veronka néni miután egyedül maradt belefogott a házitészta-készítésbe, ellátja egész családját tésztával. Ez leköti hétköznapjait. Szereti ezt a munkát, ami hobbija is egyben. Különösen a csigatésztát készíti szívesen. Azt is megszámolta már, hogy egy kilóban tízezer kicsi tekercs van. Gyerekeivel, unokáival rendszeresen találkoznak. Veronka néni életében a legfontosabb dolog a szorgalom és a család. Azt üzeni a fiatalabb generációnak, hogy szorgalommal bármit elérhetnek az életben.

Ezek is érdekelhetik