Közélet

2014.01.27. 16:58

Újra gyűjthetik a kupakokat

Ismét érdemes lesz Kecskeméten és a környező településeken mindenféle műanyag hulladékot gyűjteni az óvodásoknak, iskolásoknak, hiszen így sport-­ és könyvutalványokat nyerhetnek intézményük részére.

Hraskó István

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több tonnányi kupakot gyűjtöttek össze tavaly a kecskeméti gyerekek
[/caption]A kecskeméti Arany János Általános Iskola berkein belül működő Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány pár éve indította el a Gondoskodásból Jeles programját.
– A környezetvédelem és a környezettudatosság fontosságára, az épített környezet iránti felelősségre minél előbb fel kell hívni a gyerekek figyelmét. Ki kell bennük alakítani azt a belső motivációt, amelytől vezérelve a valódi értékek védelmében fognak a jövőben cselekedni – véli Szamler László, az alapítvány kurátora. Mint tőle megtudtuk, idén is megszervezik a programon belül Gyűjts szelekítven, élj sportosan! versenyüket. Ám ezúttal nemcsak kecskeméti óvodák és iskolák vehetnek majd részt, hanem a Kecskemét harminc kilométeres körzetében lévő települések oktatási­-nevelési intézményei is. Szamler László a visszajelzések alapján kürlbelül 40 résztvevő óvodára és iskolára számít a vetélkedőben.

A tavalyi évhez képest az is újdonság, hogy a gyerekek ezúttal nemcsak műanyag kupakokat, hanem gyakorlatilag bármilyen újrahasznosítható műanyag hulladékot bevihetnek majd az ovikban, iskolákban kihelyezett nagy zsákokba. Azaz tönkrement kerti bútortól kezdve a selejtes játékon, ládán, rekeszen át, egészen a csomagolóanyagokig, PET palackokig mindent gyűjthetnek a résztvevők. A hulladék két hetente történő elszállításáról egy újrahasznosítással foglalkozó cég gondoskodik majd, a szállítások alkalmával történik a szenyeződésmentesség ellenőrzése (a szennyezett, feldolgozásra alkalmatlan hulladékot elviszik ugyan az intézményektől, de nem számít bele a versenysúlyba).

A sörösdobozokból kerékpárlámpa is lehet

A Gyűjts szelektíven, bringázz biztonságosan versenyben a diákok háztartási fémhulladékok, azaz például sörösdobozok után kupont kapnak. A kuponokat sorsolják, a győztesek jutalma ugyancsak sportszerutalvány, amelyet kerékpár­alkatrészekre lehet beváltani.

És hogy mi magyarázza a szlogenben szereplő „Élj sportosan!” felhívást? Szamler László elmondta: az intézmények az ovisok, tanulók által összegyűjtött kupakok és egyéb műanyag hulladékok után sportszervásárlási utalványt kapnak, míg különdíjként a kupakokért könyvutalvány is jár.
Ahogyan tavaly, úgy az idén is a hulladék értékesítéséből befolyó összegből egy rész a Lakótelepi Gyermekekért Alapítványnál marad, ezt a pénzt a rászoruló gyermek iskolai étkeztetésére fordítják majd az Arany János Iskolában.

Tavaly nagy volt a lelkesedés

Az első Gyűjts szelektíven, élj sportosan! környezetvédelmi versenyhez 5790 gyermek csatlakozott. Lelkesedésben nem volt hiány. A gyerekek 21 ezer 300 kiló műanyag hulladékot gyűjtöttek össze, mely nagyjából 710 ezer darab másfél literes PET palacknak felel meg. Ehhez jött még hozzá az a 4 millió 345 ezer műanyag kupak, mely szintén visszakerült a feldolgozókba.

A sörösdobozokból kerékpárlámpa is lehet A Gyűjts szelektíven, bringázz biztonságosan versenyben a diákok háztartási fémhulladékok, azaz például sörösdobozok után kupont kapnak. A kuponokat sorsolják, a győztesek jutalma ugyancsak sportszerutalvány, amelyet kerékpár­alkatrészekre lehet beváltani. Több tonnányi kupakot gyűjtöttek össze tavaly a kecskeméti gyerekek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!