Közélet

2013.09.12. 19:07

Szabadulnak az adósságtól

Aláírták azt a megállapodást, aminek köszönhetően két egymilliárd forintos kötvény törlesztőrészletei már idén kisebb terhet jelentenek a városnak.

Tapodi Kálmán

Állami segítséggel, jelentős adósságállománytól szabadulhat meg Kiskunhalas. A múlt héten a fővárosban aláírták azt a megállapodást, aminek köszönhetően két egymilliárd forintos kötvény törlesztőrészletei már idén kisebb terhet jelentenek a városnak.

– Az első kötvényt jó egy évvel ezelőtt, a másodikat pedig idén kezdte el visszafizetni a város. Ebben az évben volt a legmagasabb adósság visszafizetési kötelezettsége a városnak, ami több mint 400 millió forintot jelent éves szinten. A most aláírt megállapodással már a második félévben érvényesül a 60 százalékos állami adósságátvétel, ami azt jelenti, hogy szeptember végén, mintegy 100 millió forinttal kell kevesebbet törleszteni a városnak – számolt be a városházi sajtótájékoztatón Gyovai István polgármester.
Kiskunhalas számára a két darab, 2007-ben és a 2008-ban kiadott kötvény törlesztése jelent hatalmas terhet, amit az adósságkonszolidációval most sikerült csökkenteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a város a törlesztéseknél számít a második féléves helyi adóbevételekre is, melyeknek szeptember 16-án lejár a befizetési határideje. Az adófizetőknek ezúttal nem küldtek csekkeket, mert azokat már az év elején egyszerre postázták. Ha valaki elveszítette volna a befizetési csekket, az a városháza adócsoportjánál kérhet újat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!