Közélet

2013.08.13. 15:35

Kívül, belül megújul Isten háza Bugacon

Címkék#bugac

A bugaci hívek régi vágya valósul meg a római katolikus templom felújításával. A munkálatokat hamarosan elkezdik a szakemberek.

Vajda Piroska

Az 1938-ban épült templomot utoljára a hetvenes években újították fel. Állaga az elmúlt évtizedek alatt jelentősen lepusztult. A felújítás már-már elodázhatatlan. Ezt a tényt felismerve az egyházközség és az önkormányzat közösen pályázott, és közel 30 millió forintot nyert a beruházásra – tudtuk meg Ruskó Norbert, plébánostól. Elmondta, elődjének köszönhetően – aki megjavíttatta a tetőt és az ereszcsatornát – a templom sorozatos beázása megszűnt, az épület szerencsésen kiszáradt. Ám, a beázások csúnya nyomokat hagytak a templom falain. Ezért időszerű a festés, de a padok is megszépülnek, korszerűsítik az elektromos hálózatot, és az ablakokat is kicserélik. Az épület külső homlokzata és a két torony is teljesen megújul – részletezte a plébános. Tőle azt is megtudtuk, a templom kertje is megszépül, a községi parkhoz hasonló arculatot kap és kiépítik az automata öntöző rendszert is. A munkálatokat ősszel kezdik, az átadást várhatóan jövő augusztusban a templom búcsúján, azaz Szent István ünnepén tartják.

Norbert atyától megtudtuk, a legutóbbi népszámláláskor a településen csaknem kétezren vallották katolikusnak magukat. Közülük, közel kétszázan aktív tagjai az egyház községnek. A három éve Bugacon szolgáló plébános abban bízik, a templom megújulása együtt jár majd a helybeliek lelki megújulásával is, mert nem csak fizikai, hanem lelki templomot is építenek – fogalmazott Ruskó Norbert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!