Közélet

2013.08.26. 15:29

Díszpolgár lett a nyugalmazott plébános

A katolikus egyházközösség fejlesztéséért és a 100. évfordulóját ünneplő templom felújításának szervezéséért kapott Kerekegyháza Város Díszpolgára Oklevelet Imre atya.

Popovics Zsuzsanna

Ünnepi képviselő-testületi ülés keretében köszöntötték a város idei kitüntetettjeit Kerekegyházán, augusztus 19-én. Köztük Gábor Imre emeritus római katolikus plébánost, akinek díszpolgári címet adományozott a helyi önkormányzat. A katolikus egyházközösség fejlesztéséért és a 100. évfordulóját ünneplő templom felújításának szervezéséért kapott Kerekegyháza Város Díszpolgára Oklevelet Imre atya, valamint egy aranygyűrűt ezzel a felirattal: „Kerekegyháza Város Díszpolgára 2013.”

– A településünkön élő emberek számára mindig is fontos volt a hitük, ez segített az itt letelepedőknek közösséggé válni, átélni a mindennapi élet nehézségeit és tragédiáit, ugyanakkor alkalmat is adott az ünneplésre – fogalmazott köszöntőjében dr. Kelemen Márk, Kerekegyháza polgármestere. – A mai ünnepeltek munkásságukkal, tetteikkel fontos és kiemelkedő szerepet játszottak, játszanak városunk életében. Kitüntetettjeink maradandót alkottak, és elismerést vívtak ki szűkebb hazájukban. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gábor Imre emeritus plébános
[/caption]

A laudációban elhangzott: Gábor Imre 1940. augusztus 24-én született, Pusztavértesen. Budapesten nevelkedett, ott is érettségizett. Teológiai tanulmányait a Váci Egyházmegye kispapjaként, Egerben végezte. Vácott szentelte pappá dr. Kovács Vince püspök, 1966-ban. Első kápláni helye Kiskunhalas, ahonnan két év múlva a Pest megyei Galgamácsára kerül. Onnan ugyancsak két év után Izsákra nevezik ki – a későbbi püspök, Marosi Izidor mellé – hitoktatónak. Négy év múlva, Ópusztaszerre szólította első plébánosi kinevezése, ahol három évig munkálkodott. 1977-ben a Csongrád megyei Bordányba küldte főpásztora plébánosnak, ahol 14 évig szolgálta a híveket. Következő állomáshelye Kiskunfélegyháza, ahonnan az ótemplomhoz tartozó hívek szolgálatában töltött 8 év után Kerekegyházára nyert kinevezést. Innen ment nyugdíjba 14 év után, idén augusztusban, egészségi állapota maradandó károsodása miatt. 

A Petőfi Népe kérdésére Imre atya elmondta: már várta a nyugdíjba vonulást, és bízik abban, hogy jól fognak telni a pihenés évei. Bordányba költözik, mivel oda kötik a szülői gyökerek. 
– Az a jó a nyugdíjas létben, hogy nincs semmi kötöttségem, nem kell időre kelni, szabott időre menni – mondta az ünnepelt. – A rádióban hallottam egy fiatalembertől, hogy az a gazdag ember, aki akkor kel, amikor ébred. Én most már gazdag ember vagyok, mert valóban akkor kelhetek, amikor ébredek. Cukorbetegségem szövődményeként az egészségi állapotom olyan, hogy bármikor ismét kórházba kerülhetek, akár hosszú időre is. Emberileg nem tudtam okosabbat kitalálni, mint a nyugdíjazás kérelmezése, egyébként pedig a korhatártól sem vagyok már messze.

Gábor Imrének 1999-ben Bordány község ugyancsak díszpolgári címet adományozott a községért nyújtott közéleti tevékenysége elismeréseként. 

Ugyancsak városi kitüntetést kaptak:

Szalai József – Kerekegyházáért Díj 2013

Mizsei Károlyné Rózsa – Az Év Köztisztviselője Díj

Halász Viktor – Az Év Kerekegyházi Tűzoltója

Szalai József – Kerekegyházáért Díj 2013

Mizsei Károlyné Rózsa – Az Év Köztisztviselője Díj

Halász Viktor – Az Év Kerekegyházi Tűzoltója Gábor Imre emeritus plébános -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!