Közélet

2012.12.12. 19:01

Hogyan lehet megmenteni a tanyákat?

A „Homokhátsági tanyai termékek piacra jutásának előmozdítása érdekében rendezett konferenciát tegnap a megyei agrárkamara.

Barta Zsolt

Domján Gergely megyei kamarai átmeneti elnök üdvözölte a résztvevőket, kiemelte, hogy az egykor jól működő, a városokat egészséges élelemmel ellátó tanyavilág maradékának a megerősítése a cél.

A kormány a kamara s egyéb érdekképviseletek célja az, hogy perspektívát mutassanak annak az alig 200-300 ezer embernek, akik az alföldi tanyavilágot tartják fent. A Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, dr. Boros Emil arra hívta fel a figyelmet, hogy a program akkor lehet sikeres a térségben, ha a Homokhátság vízháztartását megoldják hosszú távra. Elmondta, hogy a még futó jelenlegi uniós költségvetési programba talán belefér egy olyan mintaprogram, mely Szabadszállás, Izsák, Ágasegyháza és Fülöpháza környékének a vízhelyzetét megoldhatja. A Duna-völgyi Főcsatornából emelnék át a vizet, s kormányoznák arra, amerre még léteznek a csatornák. Ez ugyan egy mintaprogram, de jóval több annál, mint ami eddig született. Tervekkel ugyanis szekrényeket lehet lassan megtömni.

Dr. Kecskés László területfejlesztési irodavezető a megyei fejlesztési lehetőségekről szólt. Dr. Viski József a kormány jövő évi tanyafejlesztési tervét ismertette, mely összege 2 milliárd forint lesz. Dr. Lakó Sándor projektmenedzser a kecskeméti kistérségi termékek marketing projektjét mutatta be.

Ezek is érdekelhetik