Közélet

2012.08.31. 11:47

Tizedével kevesebb állás

Kurtítással készülődnek a becsengetésre Baján. Gyorsan és nagyot vágtak a létszámból.

Kubatovics Tamás

Tizedével csökken az új tanévre a három, városi fenntartású - Újvárosi, Szentistváni és Sugovica -  általános iskola létszámkerete. A jövő héten induló tanévnek 21,4 álláshellyel kisebb létszámmal vághatnak neki a 3-13 státuszt elveszítő intézmények. Emellett az állásukat megőrzők pótlékok, egyéb juttatások kurtítására számíthatnak. Az elvonások miatt részmunkaidős foglalkoztatásokkal, átminősítésekkel is igyekezhetnek elkerülni az intézmények a tényleges elbocsátásokat. Erről csütörtökön döntött a képviselő-testület, még az ülés közben is módosult a többség által elfogadott javaslat.

– Az álláshely megszüntetések az esetlegesen érintettekkel egyeztetésre kerültek oly módon, hogy ők kérték, hiszen így kedvezőbben tudnak korkedvezményes nyugdíjba menni. Igyekeztünk a szakértői véleményben szereplő humánus megoldásokat alkalmazni. A kötelező úszásoktatás nem fog megszűnni, ezt a kormány a mindennapos testnevelés formájában bevezeti, emiatt nem többlet-, hanem állami finanszírozásban jelentkezik az iskoláknál. Akik ellátják ezt a feladatot, azok korábbi úszásoktatók, testnevelő tanárok – összegezte a javaslatot beterjesztő dr. Gyenes Gabriella jegyző.

– A kormány munkahelyvédelmi akciótervének ilyen módon való végrehajtását képviselő-csoportunk nem tudja támogatni – fogalmazott szűkszavúan Hajdú Miklós, az Összefogás Bajáért frakció vezetője. Jaszenovics Istvánné (Jobbik) ezúttal is a késedelmes anyagküldést kifogásolta. – Nem hiszem, hogy mindenki önként és dalolva mondott le a fél álláshelyéről, hiszen a megélhetéséről van szó. Úgy mentek nyári szabadságra a pedagógusok és a technikai dolgozók, hogy nem tudták, mi lesz a sorsuk. Sokkal nagyobb emberség és odafigyelés kellett volna – mondta a képviselő.

Zsigó Róbert (Fidesz) polgármester hangsúlyozta: egy hosszú folyamatról van szó, ami még nem ért véget, a következő időszakban is foglalkoznia kell a testületnek közoktatási kérdésekkel. – Az értékek megőrzése, a konfliktusok emberi kezelése és a tanév biztonságos elindítása volt az elvárás ebben a témában. Mi sem szeretünk álláshelyet megszüntetni, de a költségvetés helyzete ilyen döntéseket is megkövetel tőlünk – mondta.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kevesebbeknek szól a csengetés
[/caption]

Arról nem szólt a csütörtökön elfogadott előterjesztés és a vita sem, hogy mindez összességében milyen mértékű anyagi következményekkel jár. Csupán az Újvárosi általános iskola kapcsán került be az írásos javaslatba, hogy az 5,5 álláshely megszüntetésével az önkormányzat 4,8 millió forintot takaríthat meg. Két héttel korábban a szakértői anyag mintegy 80 millió forintos spórolással számolt, a most elfogadottnál nagyobb átalakítás esetén. 

Kubatovics Tamás Kevesebbeknek szól a csengetés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!