Közélet

2012.08.30. 20:45

A Kiskunságban rekord számú vipera jött idén a világra

Nem kevesebb mint 328 fokozottan védett rákosi vipera született idén 30 anyától a tenyésztésükre és védelmükre létrehozott Rákosivipera-védelmi Központban, a Kiskunsági Nemzeti Park területén - adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

PN

Bár a szokatlanul meleg idő miatt a kígyók a korábbi évekhez képest egy-két héttel hamarabb hozták világra utódaikat, úgy tűnik a hőség nem viselte meg az amúgy nagyon érzékeny hüllőket. A tenyészprogram indulása óta már 1392 kígyó született a központban, ahol jelenleg több mint 700 egyed él természetközeli, de biztonságos körülmények között. Az idei szaporulattal 174 nőstény és 154 hím egyeddel nőtt a hazai állomány.

A kis viperák átlagos súlya 2,5 gramm, hosszuk 139 milliméter. A központban tartott kígyókat egyedileg tartják nyilván, rendszeres bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatoknak vetik alá őket. A most született egyedek 10-15-ös csoportokban kerültek a központ szabadtéri terráriumaiba és a szaporítani kívánt állatokat már ősszel párba állítják, hogy a tavaszi nászidőszakot leendő párjuk mellett kezdhessék.

A Rákosi Vipera Napját 2009 óta minden év szeptember első szombatján rendezik meg Magyarországon. Ezen a napon országszerte hét intézmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium, a Nyíregyházi Állatpark, a Szegedi Vadaspark, a Kecskeméti Vadaskert és a győri Xantus János Állatkert várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék jobban megismerni az ország legveszélyeztetettebb gerincesét.

Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik, természetvédelmi értéke 1 millió forint. A jelenlegi populációk összesen két területen, a Hanságban és a Kiskunságban maradtak fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!