Közélet

2012.04.12. 17:25

Paradigmaváltás az egyházpolitikában

Az alkotmányos állam-egyház szétválasztáson túl az egyházakkal való együttműködésre helyezi a hangsúlyt a kormányzat – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet tegnap tartott Kecskeméten Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint dr. Kerényi János, a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Zsámbóki Dóra

– Az egyházakra nemcsak úgy tekint a kormányzat, mint intézményfenntartó szervezetekre, hanem közösségmegtartó, nemzetmegtartó erőre. Az csak hab a tortán, hogy egyházaink a saját közösségi életükön túl intézményfenntartó szerepet, közszolgálatot is vállalnak – hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette: a kormányzat nem pusztán az egyházak materiális építkezését szeretné támogatni, hanem kulturális küldetésükben is segíteni kívánják az egyházakat.

Szászfalvi László rámutatott: tavaly helyreállították az egyházi oktatási és szociális intézmények egyenlő finanszírozását, valamint az egyházi kárpótlási folyamat is lezárult. Az államtitkár kiemelte: míg a második világháború előtt az oktatási intézmények 60 százaléka egyházi kézben volt, addig napjainkban ez az arány 7,5 százalék.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kerényi János kormánymegbízott (balra) és Szászfalvi László államtitkár
[/caption]

Ezek is érdekelhetik