Közélet

2012.03.19. 16:58

Makettező pincér ikrek

Fazekas Kálmán és Gergő szobájába lépve Budapest tárul az ember szeme elé. A főváros néhány épületének méretarányosan zsugorított mása mellett csak két ágy számára marad hely a kiskunfélegyházi ikerpár birodalmában.

Vajda Piroska

A huszonkét esztendős Kálmán és Gergő hatévesen készítette első közös makettjét. Mint mondják: kezdetben rajzlapokból, celluxszal ragasztgatták össze miniatűr épületeiket, járműveiket. Alkotásaikat legófigurákkal egészítették ki. Az évek során aztán folyamatosan fejlesztették „technológiájukat”. Ma már speciális ragasztóval dolgoznak, kartonból, fából, plexiből készítik 1:43 méretarányú makettjeiket.

„Felépítették” a Keleti pályaudvart, a népligeti buszpályaudvart, az Országos Rendőr-főkapitányság épületét, irodaházakat, éttermeket, melyek alatt élethűen zakatol a metrószerelvény. Bár negyvenháromszor kisebb a valódinál, egy-egy makettépület megvalósítása is évekbe telik. Internetről töltik le a kiválasztott épület fotóját, az alapján készítik el számítógépen a méretarányos tervrajzot. Pontosan kiszámolják, milyen alapanyagból mennyire lesz szükségük, majd pedig spórolt pénzükből beszerzik a hozzávalókat. Ezt követi a kivitelezés. A népligeti buszpályaudvart például egy évig tervezték, két évig pedig építették.

Kálmánnak és Gergőnek nem nehéz ajándékot vásárolni. Mindennek örülnek, amit hobbijukhoz hasznosíthatnak. Karácsonyra például izzósort kértek. Épületeik ugyanis annyira élethűek, hogy a világítás sem hiányozhat belőlük. Mivel az ikerpár a legkisebb részletekre is ügyel, az apró rendőrök egyenruhája és jelvénye ugyanolyan, mint az eredeti. A változásokat is figyelemmel kísérik. Ha például új egyenruhát vezetnek be a rendőrségen, ők is lecserélik bábuik viseletét. De ha egy épületet újrafestenek, náluk is új színt kap a miniatűr másolat.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kálmán és Gergő makettjeit valószínűleg Kiskunfélegyházán is hamarosan kiállítják
[/caption]

A Fazekas testvérek minden fillérjüket a hobbijukra költik. Egyszer elhatározták: összeszámolják, hogy az eltelt évek alatt mennyi pénzt fektettek „beruházásaikba”. Végül feladták. Számukra ugyanis ez az egész kikapcsolódás, szórakozás. Pontosabban az egyetlen szórakozás. Másra nem is igen költenek. Szabad idejük minden percét makettjeik közt töltik. Miniatűr világukat eddig még nem sokan látták. A közelmúltban azonban nagy sikerű kiállítás nyílt alkotásaikból iskolájukban, a kiskunhalasi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképzőben. Makettjeiket valószínűleg hamarosan Kiskunfélegyházán is kiállítják.

A Fazekas ikrek több új ötletet is tartogatnak: idén a 100 éves félegyházi városháza kicsinyített mását szeretnék megvalósítani. Az építkezésben csak a helyhiány korlátozza őket. Lakótelepi lakásuk és szobájuk mérete miatt számos alkotásukat lebontották már. Az ikerpár azonban nem csak makettkészítésben kiváló. Kitűnő eredménynyel szerezték meg a pincérvégzettséget, most az érettségire készülnek. Népszerűségüket nem csak kiállításuknak köszönhetik. Kálmán és Gergő élesztette újra az iskolarádiót, rendszeresen részt vesznek rajzversenyeken, és az iskolai rendezvények hangosítását is bátran rájuk bízhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!