Közélet

2011.12.15. 09:41

Régi KTE-pálya + vasútállomás = új városközpont

Elkezdődött az idei utolsó testületi ülés a kecskeméti városháza dísztermében. Kövesse velünk ön is percről-percre az eseményeket!

Gál Zita

14:00 A következő hat pont Kohajda indítványa, és még három Falusi Norberté. Közel a karácsony, így megkegyelmezünk olvasóinknak és nem írjuk le ezek tartalmát. Legyenek erősek, még a Túlélési stratégiát sem bontjuk ki.
Köszönjük megtisztelő kattintásaikat, reméljük jövőre is összefutunk Önökkel ebben a virtuális térben.

Egy pillanatképpel búcsúzunk: Kohajda föld alatti tároló tavak kialakítását forszírozza. Megszólal a harangjáték, nem csodálkoznánk, ha Zombor Gábor személyes utasítására indították volna extra hangerővel. Kohajdának van válasza a kihívásokra: egy külső égésű motort húz elő az asztal alól és annak működését magyarázza.
Ezzel a képpel búcsúzunk, kívánva - Lévai Jánosné napirend előtti felszólalásából idézve - áldott, békés, őszinte, szívből jövő szeretettel teli karácsonyi ünnepeket.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kohajda és a külső égésű motorja
[/caption]

13:55 Kósa József önkormányzati képviselő kezdeményezésére emlékjelet állíthat Petőfiváros-Felsőszéktó részönkormányzata a Kullai köz - Csalánosi út kereszteződésében. A jeloszlop arra a 2008-as önkormányzati döntésre emlékeztet majd, amelynek köszönhetően Kecskemét urbanizációs folyamatának jelentős állomásaként lehetőség nyílt egy új belterületi városrész kialakítására a Felsőszéktóban. Az emlékjel felállításának és gondozásának költségeit a részönkormányzat vállalta.

Nem hallottuk a vitát az elhúzódó ebéd miatt, de folyosói pletykák szerint Király József nem tartotta komolynak és támogathatónak az ötletet. Marczi Albert viszont annál inkább. Mély törésvonal rajzolódik ki az MSZP frakcióban, egyik oldalon Királlyal, a többi oldalon mindenki mással.

Most hallottunk először az emlékjel fogalmáról, de azonnal megtetszett nekünk. Tudósítónk egyéni indítványként ilyet állíttatna például azokba az utcákba, amik most lettek fizetősek. Önök hova állítanának emlékjelet?

"Akkor is igaza lesz jegyzőasszonynak, ha véletlen nekem lenne" - mondott egy újabb klasszikus-gyanús mondatot Kohajda. Szeretett volna ugyanis valamiről külön szavazást, Metzinger viszont ezt nem tartotta jogszerűnek.

13:50 Falusi Norbert a kerékpárutak kapcsolódási pontjait kéri számon, Kohajda pedig azt kérdezi, mekkora energiaigénye van az épületnek. Metzinger Éva a fejéhez kapott. Öveges László küzd az elemekkel. Annyi kiderül, reméli, hogy nem bontják el a régi állomásépületet, aminek a mozaikdíszítését sajátos tréfaként értékeli.

Pászti András nem tágít a Hunyadivárosi kis aluljáró témájától. Nem teljesen határos az új tervekkel, ennyi erővel a Mercedes-gyárhoz való kapcsolódását is lehetne firtatni. Reméljük nem adunk ötleteket.

És mint egy házibuli hajnali pillanataiban, újra elült az érdeklődés. Szeretnénk hinni, hogy a múltkori monitormustránk hatására, de most nagyon fegyelmezetten használják laptopjaikat a képviselők. Csupa szöveges, témábavágó oldalak. És még egy eredményt elértünk: az egyik városatya elárulta, hogy reggel a baon miatt választott elegáns cipőt, mert attól tartott, hogy most a cipőviseletről fogunk tárgyalni :)

13:40 Monstre állomás 10 milliárdért

Jelenleg Öveges László főépítész hivatkozik a pesti KÖKI terminálra, mivel nálunk is hasonló épül majd. Azt mondja, második városközpont is lehet majd az új állomás. De kezdjük az elejétől! Második körös zsűri előtt a kecskeméti intermodális (jelentsen ez bármit) állomás pályázata. Elsötétült a terem, szabad a csók és indul a főépítész kisfilmje.
A komplexumban együtt lesz a vasútállomás, a helyi- és távolsági buszmegálló, parkolóházak és ha már ez összejön, összeépítik a volt KTE pályán épülő plázával. 10 milliárd forintért. A pálya tulajdonosa, a Magnum Hungaria Kft. állítólag benne van a tervekben. Öveges azt mondja, kábé egy éve a beruházó koncepciót váltott és az együttműködés mellett tette le a voksát. Részletes tárgyalások után kiderült: az hátsó, új út területét ingyen adja vissza a Magnum Hungária. Emellett nem zavarja az sem, hogy 30 méterrel odébb tették a plázáját. A víztorony megmarad, és plázák között szép lesz az itteni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az intermodális csomópont impozáns terveiről Öveges László főépítész tájékoztatta a képviselőket
[/caption]

Öveges rezgő piros fénnyel mutatja, hol lenne egy új út a Kuruc körúttal párhuzamosan a vasúti sínek mellett. Átmenne az aluljáró felett és a NAV, lánykori nevén az APEH épülete mögött.

Madártávlatból látjuk a monstre terveket. Híd, emelkedő gyalogos rámpák, óriási parkolók, lépcsők, liftek. Maga az állomás magasan van, alatta út és vasúti sínek. Nehezen hihető, hogy ez egyszer három dimenzióssá válik a mostani kettő után. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az intermodális csomópont terve
[/caption]

12:05 Félórás ebédszünet következik, de ne menjenek sehova, mert utána azt is megmutatjuk, milyen lesz a régi KTE pályánál az új vasútállomással egybeépített pláza.

11:40 A Kristály téren lakók saját belső udvart akarnak, lekerítve azt. Megkaphatják, ha az árát ledolgozzák a zöldfelület gondozásával.
Felszólal Engert Jakabné, ami mindenképpen szokatlan jelenség. Kabátban van a képviselő-asszony, tényleg nincs valami gatyarohasztó hőség.

Széthullott a fegyelem. Míg Marczi Albert a lakóközösséget dícséri, majd Kohajda méltatja a lakók hazafias tettét, addig Sztachó-Pekáry István házibulit tart. Monitorján függ Szeberényi Gyula Tamás, Pászti András, Szalay Gábor és Sipos László. Nem tudjuk mit néznek, tippelni pedig nem merünk.

Fél füllel úgy halljuk közben, hogy Kohajda helyi zöldségek termesztésére biztatja a Kristály térieket. Reméljük, valamit félreértettünk.

11:35 A NIF Zrt. az északi elkerülő építésére hivatkozva összesen kábé 6 ezer nm terület átadását kéri az önkormányzattól. Ezek értéke 634 ezer forint. Szép az a 13 nm-es telekrész, amiért 2 ezer forintot kap majd a szerencsés tulajdonos.

11:33 Mondom én, hogy lóra üljünk, a buszjegyek is drágulnak.

A napirendi pontnál Kun István figyelmét fenntartja, felzárkózik Hári Ernő.
Falusi Norbert azt kérdi: mi lesz a volánna, de hozzáteszi, erre nem kell válaszolni. Lejátszotta egyedül, gyorsan tanul.

Az előterjesztésben egyébként két variációt írt a Kunság Volán a buszjegyárak emelésével kapcsolatban. 5 százalékos emelés mellett 202 millió kell az önkormányzatnak kompenzálni, 6,5 százalékos emelés mellett 193 milliót.
A Kunság Volán javaslatai ellenére Nagypál Sándor alpolgármester 4,5 százalékos emelést javasol. Mivel az ÁFA 27 százalékos lesz, így a jegyek ára így alakul:
Teljes áru jegy most 220, elsejétől 234 forint.
Buszon vásárolva 300 helyett 319 (ami ugye nincs, tehát 320).
Egyvonalas bérlet 4 850 helyett 5149 (magyarul 5150).

Bővül az 5-ös és a 22-es útvonala is, az új uszoda érintésével.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Úgy tűnik a nyíllal jelzett területen lévő IGEN felirat a szavazógépen már lekopott. A NEM feliratot alig használják a szavazók?
[/caption]

11:29 Hagyjuk az autókat, testvéreim (de ne a garázsban)! Lovas nép a magyar.

Sok utcát bevonnak ugyanis a fizetős parkoló rendszerbe. Ezt igyekeznek úgy csomagolni, hogy például "fokozódott a parkolási leterheltség" és az új rendelkezéssel könnyíteni akarnak az ott élők sorsán. Ehhez képest a hatásvizsgálat azt írja, hogy a rendeletnek nincs társadalmi hatása.
I. díjövezethez fognak tartozni az alábbi utcák: Szabad, Rávágy tér, Tizedes, Magyar, Eötvös, Sziget utca és a Collner tér (sic).
II. díjövezet: Sétatér, Csákí és Nyár utca.
A változás azonnali hatályú, értelemszerűen - amint megjelennek a fizető automaták.

11:15 Újabb sarc az autótulajdonosoknak

Változik az építményadó garázsokra vonatkozó része - ombudsmani ajánlásra. Eddig a 15 nm feletti részért kellett fizetni, de a teremgarázsban helyet bérlők szerint ők nem részesültek egyenlő elbírálásban, mert területükhöz hozzászámolták a közkeledő utakat is. Bonyolult az egész. A lényeg, hogy ezentúl megszűnik a 15 nm-es kedvezmény, de cserébe az eddigi 600 forintos négyzetméterenkénti díj helyett egységesen 300 forintos lesz.
17 ezer 550 garázst adóztat a kecskeméti önkormányzat évente és ebből több mint 100 millió forint bevételre számít, ami 45 millióval több mint tavaly.

Ez az engedmény ellenére azért lehetséges, mert a 15 nm-es garázsúak például eddig nem fizettek, mostmár fognak 4 ezer 500 forintot. Az autófenntartás újabb luxusadója?

Lassan fél 12 és mi a 4. napirendi pontnál tartunk. Mi is itt éjszakázunk, mint parlamenti testvéreink? - merül fel a kérdés. Öveges László főépítész a terem leghátsó foteljában relaxál, Vörösmarty Attila pedig családi kupaktanácsot tart Garaczi János MTI tudósítóval. Hári Ernő, a Kunság Volán vezérigazgatója Orbán Csaba beruházási osztályvezetővel diskurál, Provaznik Balázs családvédelmi irodavezető pedig arcmasszázzsal próbálja serkenteni saját vérkeringését. Kun István, a Piac és Vásárigazgatóság vezetője viszont feltűnően figyel. Igaz, garázs-parkoló egy szakmán belül van.

11:06 Igazi piaci feeling: Helyi répát a gyerekeknek!

3 százalékkal emelkedik jövőre a gyerekek étkeztetése. A bölcsiben az eddigi netto 339 Ft helyett 349 lesz naponta a díj. Oviban napi 280 forint, általánosban 354 forint az új ár.
Falusi Norbert zacskós gulyásleveseket vizionál és azt szorgalmazza, hogy helyben termelt nyersanyagokból készüljön a kecskeméti gyerekeknek az étel.

Kohajda azt kérdi: hány forintba kerül egy kiló káposzta? Kiderül: csökkent az ára, ezért nem érti, mindek emelni egyáltalán az árat. Nyilván a szállítás drágul, ezért kéne a helyiekre építeni.

Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz) 15 százalékos nyersenyagemelkedésről tud Kohajdával szemben. Piaci hangulat a teremben!

Menő a lila a díszteremben

A domináns fekete-szürke ruhák mellett ma talán a lila szín tűnik fel leginkább. Havassy Sándor aljegyzőt tegnap láttuk felejthetetlen lila ingben. A KTE azonnal vezérszurkolónak választhatta volna. Ma letisztult, sima öltönnyel pihenteti retinánkat. Mellette viszont Balázs Tímea aljegyző, aki átvette a lila stafétát. Blézere miatt már-már látjuk, amint a pálya szélén pom-pom lányként szurkol a hazaiaknak. A két kiváló szakembert nem akarjuk bántani, hiszen lokálpatrióta elemnek tekintjük a lilát. 

Vagy valami arculati szerződésük lehet a KTE-vel? :)

10:52 80 millió hóeltakarításra

Nincs még jövő évi költségvetése Kecskemétnek, ezért 2012-es átmeneti gazdálkodásról döntenek. A napirendi pontban szerepel például, hogy január-február hónapra - rendkívüli időjárással is számolva - 80 millió forintot biztosítanak hóeltakarításra. Ezen felül még az önkormányzat fizeti a hóeltakarító munkásokat is.
Érzékeny téma a KSE Kft., nekik 14 millió forintot irányoznak elő a jövő év első két hónapjára. Pályázatok önrészére is kell pénz, így például a lassan széthulló Táncsics kollégium energetikai fejlesztésére, vagy a Csalánosi út melletti bicikliút megépítésére.

Szép motívum, hogy szavazások előtt Vörösmarty Attila bekiabálja, mit kell szavazni. Nehogy megkeveredjen valaki.

10:11 Előrehozták a KSE Kft.-t vizsgáló bizottság napirendi pontját. Kezdik.
A vizsgálóbizottság elnöke, az MSZP-s Brúszel László szól. Nehéz elhinni, hogy a végtelennek tűnő, de túl sokat nem mondó beszámolót még ki is egészítené, mégis megteszi.
Brúszel elmondja, volt egy 8,5 milliós tétel, amihez nem volt számla, ez elkészült. A NAV is elkezdett vizsgálódni, és még néhány könyvvizsgálói jelentés is érkezett. A veszteség év végi mértéke nem ismert még, de javasolja, hogy pótbefizetéssel rendezzék. (Egy ilyen megoldás tudósítónk számljának is jót tenne.)
Brúszel közben magyarázkodik, elmondja, nem akart a bizottsággal politizálni, és nem is volt mindenre rálátásuk. A sok egészséges kisgyermek képét is felfestette a képviselő, miközben apai büszkeséggel beszél a dokumentumról.
Akit ezek után még részletesebben érdekel a vizsgálóbizottság jelentése, az itt elolvashatja az egész anyagot.
Aki kevésbé kíváncsi, annak egy mondatot idézünk belőle: "A leírtakból látható, hogy folyamatos és alaposabb tulajdonosi és közérdekvédelmi ellenőrzéssel, időben tett tulajdonosi intézkedésekkel megakadályozhatták volna a társaság problémáinak felhalmozódását, segíthették volna az ügyvezetés jobb munkáját."

Kétségtelenül túldimenzionáltuk ezt a témát. Jó lenne, ha legalább valakiben felmerülne, hogy KSE edzőterem lehetne a Cifrapalotában. Végül egyhangúan elfogadták a polgármesteri C javaslatot.

Kriskó Dávid, LMP részt vett a vizsgálóbizottság munkájában. Azt mondja, elkerülhető lett volna a bortány, hiszen 2010. májusa óta érkeztek a jelzések a problémákkal kapcsolatban. A gócpont szerinte az, hogy a három szakosztály egy kalapból működik.

Király József MSZP, sportvezetőként is szól. Azt kérdi: szabad-e a politikának ennyire belemenni a sportirányításba. A város fideszes frakcióvezetőjére, Vörösmarty Attilára utal, aki a KSE-nél tevékenykedett egy ideig. Az ÉS ma megjelnet cikkére utal, ahol a szponzorok fel vannak sorolva, ezek önkormányzati cégek is, akik több 10 milliót utaltak a KSE-nek. Király azt mondja, különböző üzeneteket kapott úgynevezett sportemberektől, hogy a kecskeméti sport, kiemelten a kosárlabda ellen van. Ezt elutasítja, szerinte nem zsebszerződésekkel kellene működni, hanem törvényesen. Minimálbérre vannak bejelentve játékosok és sikeredzők. Tiszta vizet kéne önteni a pohárba.
Király azt mondja, tavaszig maradjon egyben a KSE a nevezések miatt, addig rakjanak rendet. Utána döntsenek a cég további sorsáról.

Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) szintén tagja volt a vizsgálóbizottságnak. A vizsgálati anyagot korrektnek nevezi. Azt mondja, szerinte nem érdemes úgy csinálni senkinek, mintha nem értené, az arculati szerződésekkel és az ekhó adózásokkal kapcsolatos sántikálást. Senki nem gondolhatja, hogy egy amerikai profi játékos a magyar minimálbérért eljön majd. A papírok szerint pedig így volt.
Azt javasolja, az a sportklub működhessen Kecskeméten, aki meghatározó szponzort is tud hozni.

Halhatatlan helyett hallhatatlan mondatok

Zombor Gábor elmondja, sok kérdés megválaszolatlan maradt a bizottsági jelentés után is, ezért tette meg a fejlentést, hiszen szerinte tisztázni kell a múltat, hogy tovább léphessenek. Elmondja, az aggályos számlázási ügyekről egy felügyelő bizottsági tag szólt neki, erre el is indította a vizsgálatot és feljelentés lett a vége.
Úgy tudja egyébként, a KSE jövő évi több mint 200 milliós forrásigénye 80 százalékban már feltöltődött. Leszögezi: önkormányzati forrásból nem tudják fenntartani ezeket a sportágakat.

A C változatot javasolja elfogadni, ami szerint a KSE a jelenlegi tulajdonosi felállással folytassa tevékenységét a szakosztályok pénzügyeinek elkülönítésével. Sajnos valaki felelőtlenül megmozdul a recsegős székén, így kulcsmondatok váltak hallhatatlanná a halhatatlan helyett. Annyi felrémlik, hogy ez január végéig legyen így, azután a taggyűlés tárgyalásokat folytat majd az üzletrészről.

09:54 Kecskemét január elsejétől átveszi a megyei önkormányzattól, illetve a kormányhivataltól a zománc alkotómműhelyt, a Forrás kiadót és a kerámiastúdiót tömörítő Bács-Kiskun Megyei Művészeti Nonprofit Kft-t. A teremben Buda Ferenc és Füzi László kíséri figyelemmel a napirendet.
Zombor Gábor azt mondja, a megye úgy adná át intézményét, hogy öt évig változatlanul kellene működtetni. Ezt nem javasolja a polgármester, hiszen nagyon megkötné a kezüket.
Érdekesebb viszont, hogy a Cifrapalota is Kecskemété lesz. Nincs kétségünk afelől, hogy legtöbb olvasónknak az is nóvum, hogy a város leghíresebb épülete eddig nem Kecskemété volt. Pedig tényleg. A megye kezelte. De mostmár a város fogja. Egy másik előterjesztésből kiderül, hogy az átvett kft. és a Cifrapalota januárban és februárban összesen 10 millió forintjába fog kerülni a városnak.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megyétől a városhoz kerülő intézmények sorsát Buda Ferenc és Füzi László is figyelemmel kíséri.
[/caption]

Az egész ügy azért zűrös, mert a megyei közgyűlés holnap tárgyalja a témát, mi most  tehát a holnapi vélelmezett megyei döntés utáni lépésről beszélgetünk. A CIKK MELLETT ÖN IS SZAVAZHAT ARRÓL, MIT TENNE A CIFRAPALOTÁVAL!

09:15 "Engem nagyon elgondolkodtatóba ejtett" - mondja Kohajda László, és Jézus ökológiai lábnyomáról beszél. Kisfilmet ad át a képviselőknek a fenntartható fejlődésről.

Marczi Albert a házban! Az MSZP nevében gratulál Metzinger Éva jegyzőnek a Schmitt Páltól kapott kitüntetése miatt. A jegyző láthatóan rosszabbra számított, megköszöni.

09:08 Király József, az MSZP frakcióvezetője beszél. Elmondja, hogy a köztársasági elnök látogatásakor Metzinger Éva jegyző kivezettette őt és Garai István országgyűlési képviselőt a városházáról. Azt mondja, a ház neki is munkahelye, jogtalannak érzi a döntést. (Királyék sajtótájékoztatót akartak tartani arról, miért nem vesznek majd részt a Schmitt Pál tiszteletére rendezett ünnepi ülésen).
Azt mondja, nem jó hivatkozás, hogy nem lehetnek pártrendezvények, mert Semjén Zsolt is itt tartott ülést párttársai részére.
A végén áldott, békés karácsonyt kíván mindenkinek.

09:06 Napirend előtt Mák Kornél alpolgármester Báron Lászlóra emlékezik. A bábszínház alapítójának díszsírhelyet biztosított a város, temetése szombaton lesz.

08:53 Az izgalmak máris nem várt magasságokba emelkedtek, egy fiatalember ugyanis egy köteg Élet és Irodalommal jelent meg és mindenki asztalára rakott. Az ÉS címlapján Rajnai Attila: Kecskeméti bundaügyek című írását ajánlják. Belelapoztunk: azzal indul, hogy a kecskeméti testület nagykoalíciós vizsgálóbizottsága megpróbálta elsimítani a súlyosan veszteséges KSE Kft. ügyeit. Átfutva az egyoldalas írást, látjuk, hogy tele van nevekkel, cégekkel és számokkal. A cikk végén a szerző pedig arra utal, hogy Zuschlagék ennél kisebb bakit vétettek. Annyi az adventi hangulatnak...[caption id="" align="alignleft" width="334"] Amikor számít az és.
[/caption]

08:50 Hamarosan elkezdődik a kecskeméti képviselő testület idei utolsó ülése. 54 napirendi pontot jeleztek a meghívóban, de ígérjük, a feléről sem írunk. Ami ma mindenképpen várható: néhány kemény csörte a karácsonnyal kapcsolatban és áldott, békés KSE Kft. témázás. Vagy fordítva. Ezen felül Kecskemété lehet a Cifrapalota és a legkitartóbbak az ülés végén megismerhetik Kohajda László indítványát is, amelyet "Túlélési stratégia elkészítése" címmel tett.

Vagy valami arculati szerződésük lehet a KTE-vel? :) Amikor számít az és. A megyétől a városhoz kerülő intézmények sorsát Buda Ferenc és Füzi László is figyelemmel kíséri. Úgy tűnik a nyíllal jelzett területen lévő IGEN felirat a szavazógépen már lekopott. A NEM feliratot alig használják a szavazók? Az intermodális csomópont terve Az intermodális csomópont impozáns terveiről Öveges László főépítész tájékoztatta a képviselőket Kohajda és a külső égésű motorja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!