Közélet

2011.11.10. 18:21

Légi harc Gripenekkel

Svéd-magyar közös repülőkiképzés zajlik a napokban a kecskeméti repülőbázison. A résztvevő pilóták főként az egy az egy elleni, valamint a kettő az egy elleni légi harcot gyakorolják a Gripenekkel.

Hraskó István

Az egy hetes, Satenas Exchange 2011 elnevezésű kiképzés keretében a svéd légierő F7-es százada, valamint a magyar légierő Puma százada négy nap alatt összesen 33-35 repülést hajt végre – tudtuk meg Ugrik Csaba alezredestől, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisának repülőműveleti főnökétől, a gyakorlat főszervezőjétől a csütörtöki sajtónapon. A hazánkban és Svédországban évente felváltva tartandó kiképzés ötlete a svédek részéről merült fel. A vendég-küldöttség a svéd légierő F7-es századának Satenas légi bázisáról érkezett, ahol a magyar pilóták Gripen vadászgépekre való átképzése is zajlik. Ugrik Csaba hangsúlyozta: a szoros együttműködés előnyt jelent, mert a svéd fél látja, hogy a náluk oktatott magyar kollégáik hogyan repülnek itthon a Gripenekkel, illetve gyakorolhatják a különböző légiharc-technikákat. 

A svédek három-három kétüléses, illetve együléses géppel, tizenkét pilótával, két tervezőtiszttel, valamint huszonhárom fős műszaki kiszolgáló személyzettel érkeztek Kecskemétre. Ugrik Csabától megtudtuk: a repülésre szánt négy napon – csütörtökön, pénteken, valamint jövő hétfőn és kedden – főként az egy az egy elleni, valamint a kettő az egy elleni légi harcot fogják gyakorolni. 

A magyar pilótáknak arra is lehetőségük lesz, hogy a kétüléses gépek hátsó ülésére beüljenek, és közvetlen tapasztalatot szerezzenek a svéd féltől. 

Richard Carlqvist, az F7-es repülőszázad parancsnoka elmondta: kezdettől meg voltak elégedve a Satenasba érkezett magyar pilótákkal. Szerinte a magyar és a svéd pilóták gondolkodása hasonló, csak a Gripenek működtetésében vannak közöttük különbségek. A svéd őrnagy hozzátette: a líbiai bevetésekben a svéd Gripenek megállták a helyüket, és bebizonyosodott, hogy a fontos felderítői feladatokat jól meg tudják valósítani. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!