Közélet

2011.04.21. 16:51

Hiába a próbaper, nincs aki fizessen

Az elmúlt esztendőkben több mint 10 alkalommal számoltatták össze a kiskunhalasi tűzoltókkal, hogy mennyi pénz jár nekik három és fél év alatt felszaporodott és négy éve ki nem fizetett túlórapénz gyanánt. A napokban elkészült legfrissebb kalkuláció szerint – késedelmi kamat és munkáltatói járulék nélkül – mintegy 35 millió forintra számíthat az a közel 70 vonulós halasi lánglovag, akik évek óta hiába várják a túlmunka bérüket.

Zsámbóki Dóra

Magyarország uniós csatlakozásakor a tűzoltók heti munkaidőkerete túllépte az EU vonatkozó irányelvében meghatározottakat. 2004. május 1-je és 2007. december 31-e között a két szabályozás közötti eltérésből adódó túlmunka finanszírozása nem volt megoldott, ezért a pénzért harcolnak már évek óta a vonulósok.

– Három próbapert is megnyertek az elmúlt években a halasi tűzoltók, pénzt azonban még senki sem kapott – mondta el kérdésünkre Babud Jenő alezredes, a kiskunhalasi tűzoltóság parancsnoka.

Pintér Sándor belügyminiszter napokban tett nyilatkozata szerint az elmaradt túlmunka béreket még idén megkapják a tűzoltók, ugyanakkor megkérte a fenntartó önkormányzatokat: fizessék ki azok a lánglovagoknak járó pénzt. – A legtöbb önkormányzatnak, így Kiskunhalasnak nincs anyagi lehetősége az elmaradt pénzeket kifizetni – mondta el kérdésünkre Gyovai István.

A polgármestertől megtudtuk: az államtól erre a célra kapott normatív támogatásból finanszírozza a város a tűzoltóság működését, a bérüket is ebből kapják a lánglovagok. Ezért vitatja a városvezetés, hogy nekik kellene helyt állniuk az elmaradt pénzek tekintetében. A halasi önkormányzat levélben kereste meg a kérdés tisztázására a belügyminisztert, a levélre azonban eddig nem érkezett válasz. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!