Közélet

2010.08.30. 16:34

Miért fuccsolt be a tengermélyi luxusszálló terve?

Kiskunhalas és Bonyhád nevét egy tízmilliárdos beruházás terve kapcsolja össze. Mint megírtuk, egy tengervízben fürdő szálloda létesítését ígérő vállalkozás Halason nem talált támogatásra, Bonyhádon viszont a város telket ajánlott.

Zsámbóki Dóra

A beruházást végző cég vezetőjének nyilatkozata alapján Halason nem tudtak  megfelelő területet biztosítani az Éden Sziget nevű luxusszálloda megvalósításához.

– A Trimp Holdingnak ajánlott ingatlan – a kórház és a fürdő melletti terület–- a város vagyonának egyik legértékesebb része. Szívesen látna ott a városvezetés egy nagy befektetőt, de kellő garanciák nélkül nem adjuk el azt a területet – mondta el kérdéseinkre Tóth Péter, a város főépítésze.

– A súlyának megfelelően kezeltük a víz alatti luxusszálloda építésének az ügyét – nyilatkozta lapunknak Fődi István, a város vagyongazdálkodásáért felelős Halasi Városgazda Zrt. vezetője. – Amikor elkezdtünk tárgyalni, akkor még a cég be sem volt jegyezve, ráadásul partnereink kérték, hogy az ügyet hétpecsétes titokként kezeljük, ezt tiszteletben tartottuk – tette hozzá Fődi.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mégsem Halason gyönyörködhetnek majd a szállóvendégek a tengeri panorámában
[/caption]

A Városgazda Zrt-vel megkezdett tárgyalások után néhány nappal látott napvilágot a hír: 10,5 milliárdos befektetésre készül a Trimp Holding Kiskunhalason. – Egy 7,9 hektáros, belterületi ingatlanra lett volna szükségünk, de egy 5,9 hektáros földet ajánlott nekünk a város Kiskunhalason. Azon nem tudtuk volna megvalósítani az elképzeléseinket. Ráadásul ebből a területből 2 hektár tájvédelem alatt áll, tehát arra építeni nem lehet – mondta el Kökény Béla, az Éden Island szállodát építő Trimp Holding Zrt. befektetési igazgatója. – Elküldtük a látvány- és üzleti terveket e-mailben a Városgazdának a titoktartási nyilatkozattal együtt. Az, hogy a városvezetés nem tudott a dologról, és nevetéssel fogadták, nekünk volt kellemetlen, de nem hiszem, hogy a mi hibánk.

A szállodaépítést ígérő vállalkozásnak azért esett a választása Kiskunhalasra, mert megújuló energiával oldanák meg a szálloda energiaellátását, és abban a térségben a legmagasabb a napsütéses órák száma, illetve a szélenergia szempontjából is ideális lett volna. Kökény Béla, aki azt is elmondta: a Városgazda Zrt. korrekten és rugalmasan állt az ügyhöz, végül is a nem megfelelő halasi terület miatt döntöttek Bonyhád mellett.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tenger alatti luxusszálló látványterve
[/caption] 

A Halasi Városgazda Zrt. vezetője most a hírekből értesült arról, hogy Bonyhádra viszik a szálloda-beruházást. – A tárgyalások megszakadtak akkor, amikor konkrét terveket és garanciákat kértünk a cég képviselőitől, azóta nem hallottunk felőlük. Valóban küldtek üzleti- és látványterveket, de az abban leírt számok egyáltalán nem győztek meg bennünket. A halasi városvezetők azért fogadták kétkedve a híreket, mert mi komolyan vettük a titoktartást – beszélt a cápákat is felvonultató tengervíz alatti luxushotel kiskunhalasi meghiúsulásának körülményeiről Fődi István, aki hozzátette: hivatalosan nem értesültek arról, hogy a Trimp Holding nem fogadta el a megvételre kínált területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!