Közélet

2009.05.17. 16:28

Császári hercegi pár Kecskeméten

A japán császár fia és annak felesége volt vasárnap a hírös város vendége.

Barta Zsolt

A japán szülőföld szépségéről szólt az a dal, amelyet a kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara adott elő, akkor, amikor a japán császár másodszülött fia, Akisino herceg és felesége belépett a kecskeméti városháza dísztermébe.

Akihito császár fia és Kiko hercegné Sólyom László köztársasági elnök meghívására érkezett hazánkba, a magyar-japán jubileumi év alkalmából. Ugyanis a diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., újrafelvételének 50. évfordulója az idei.
A szombati hivatalos látogatások után, tegnap vidékre vezetett az útjuk.  Kecskeméten a városháza előtt Zombor Gábor polgármester és felesége fogadta az előkelő látogatókat. A hat perces koncert után a város első embere mutatta be a várost és környékét a japán császár másodszülött fiának. Hangsúlyozta, hogy Japánban Kecskemét neve ismerősen cseng, mivel a nagy magyar zenepedagógus a városban látta meg a napvilágot. Örökségét a Kodály Intézet, a Kodály iskola is őrzi, ápolja.

A polgármester ismertetője után a Kodály Iskola Kicsinyek Kórusa zárta dalokkal a programot. Stílusosan egy japánul előadott dallal fejezték be előadásukat. A hercegi pár miközben gratulált a kórustagoknak, a gyerekektől arról érdeklődtek, mióta is énekelnek, melyek a kedvenc dalaik. Majd a főtéren tett séta után a kecskeméti Hakkoda Dojo japán harcművészeti tornaterem felavatásával folytatódott a program Kecskeméten, ahonnan Bugac felé vette az útját a japán delegáció.

Nagy öröm a kisfiú

A herceg biológiát és jogot hallgatott egyetemi tanulmányai során. Ekkor ismerkedett meg későbbi feleségével, aki középosztálybeli családból került be a császári családba. Két lányuk és egy fiuk van. A hamarosan a harmadik életévét betöltő Hiszahito nagy örömet okozott a családban, mert negyven éve nem született fiú az uralkodói házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!