Közélet

2009.01.29. 20:11

Spontán tánc a főtéren - online tudósítás Kecskemét város közgyűléséről

- Több térfigyelő kamerát a közterületekre! - ezzel a felvetéssel kezdődött Kecskemét város közgyűlése ma (pénteken) reggel. Majd, folytatódott a Tó Hotel vevőjének visszalépésével, melyet zárt ülés keretében tárgyaltak a képviselők. Ezen napirendi pont után került sorra a mostanában sokat emlegetett, tervezett hajléktalanszálló ügye. Online tudósítás a közgyűlésről itt, a Baon.hu-n.

T. V./Baon.hu



13:47 A közgyűlés véget ért.

13:46 A 2009-es éves költségvetést a képviselő-testület, rendkívüli ülés keretében, február 13-án tárgyalja.

13:41    Igazgatóváltások

Négy kecskeméti oktatási intézményben jár le az igazgatók megbízása idén júliusban. Ezekre a helyekre pályázatot ír ki a város. Az érintett intézmények a Belvárosi Óvoda és Általános Iskola; a Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium; a Bolyai János Gimnázium és a Bányai Júlia Gimnázium.
A beérkező pályázatokat elbíráló szakértők lesznek: Nagyné Nyekita Ilona, a Széchenyivárosi Óvoda és Általános Iskola igazgatója, Dr. Szablics Bálintné, a Katona József Gimnázium tanára és Övegesné Terjék Éva, nyugdíjas tanár.


13:33   Háziorvosváltás a Hunyadivárosban


Dr. Bakóné Dr. Tóth Enikő lesz a háziorvos a Hunyadivárosban a Hunyadi tér 2. szám alatti rendelőben. Mint azt a Baon.hu és a Petőfi Népe is megírta Márton Rozália háziorvos hosszabb időre külföldre utazik, ott vállal majd munkát. Az önkormányzat beleegyezett abba, hogy a praxist Tóth Enikő vegye át.

13:28   Emelkedik a szemétszállítás díja

Február 1-től emelkedik a szemétdíj Kecskeméten, 4,3 százalékkal. Az erre vonatkozó rendelet abban is módosul, hogy a lomtalanítások alkalmával csak a társasházak környékén lesznek gyűjtőpontok.


13:26   Búcsút intenek a luxusadónak

Nem kell többé luxusadót fizetni Kecskeméten. A helyi rendeletet a testület hatályon kívül helyezte. Ezt kell tennie minden településnek, hiszen az Alkotmánybíróság az erre vonatkozó törvényt több ponton aggályosnak tartotta. A város egyébként semmit nem veszít, hiszen a luxusadóból származó bevétel kis túlzással kevesebb volt, mint a befektetett munka.

13:04   Fizetni kell a szendvicsembernek vagy sem?


Most alkotják meg azt a helyi rendeletet amely a hirdető- és reklámberendezésekről szól.
Ha megszavazzák a rendeletet, akkor még a szendvicsember sem kószálhat díjfizetés nélkül a városban.
Korábban egyértelműen elhangozott, hogy a társasházak homlokzatán elhelyezett reklámok után nem kell majd díjat fizetni. Most Marczi Albert képviselő úgy véli, hogy ez a rendelet megfogalmazása szerint nem annyira egyértelmű.
A hivatal munkatársa azonban biztosította arról, hogy ilyen esetben nincs szó díjfizetésről, ha csak a reklám nem ugrik minimum 10 centire a falsíkból.

Később Zombor Gábor polgármester elmondta, hogy ilyen esetben a társasházaknak eddig is meg kellett volna keresnie a főépítészt és a tervtanácsot, és ezután is ezt kell tennie. Ha azonban kilóg a falsíkból a reklám, akkor az már az Euro Publicity Kft. hatásköre.

Mint ismeretes ezek üzemeltetését az Euro Publicity Kft. kapta koncesszióba, ezért évente 17 milliót fizet az önkormányzatnak. A cég képviselője elmondta napokon belül lesz majd irodájuk és elérhetőségük is Kecskeméten, ahol a szerződéseket meg lehet kötni.

A reklámrendelet február elsejétől lép életbe, ugyanúgy, ahogy a közterület-használati rendelet is.

19 igen, 4 nem, 2 tartózkodással elfogadták a rendeletet.


12:48   Szerződni kell a táncosoknak is

Gál János képviselő szerint nem kellene vegzálni az utcazenészeket. Szeberényi Gyula Tamás viszont az mondja, nem túl életszerű, hogy valaki a zeneiskolából hazafelé menet hirtelen hegedülni kezdjen, ezért nem lehet spontán bemutatóról beszélni.

Végül 18 igen, egy nem és 7 tartózkodás mellett a testület tagjai a rendeletet elfogadták. Vagyis, a jövőben mindenféle táncbemutatóra szerződést kell kötni. Aki pedig nem tartja be a közterület-használat határidejét, az bizony pótdíjat is fizet majd.

12:20   Spontán tánc az új közterület-használati rendelet körül

Új közterület-használati rendeletet alkot a város. Javában zajlik a vita. A rendelet újdonságai között lesz – ha megszavazzák – egyrészt az, hogy a város játszótereiről kitiltják a dohányzást. Ezt Kohajda László képviselő még 2007-ben kérte, de csak most kerülne be a rendeletbe.
A kerítéssel körülvett, zárható játszóterek esetében újdonság lenne a nyitva tartási idő mely tavasztól őszig 8 és 21 óra között, ősztől tavaszig pedig 9-től 18 óráig tartana.
A vitát egyelőre nem is ez okozza... Sokkal inkább az, hogy mi számít spontán táncbemutatónak és kell-e szerződést kötni spontán tánc- és zenebemutatóra.
Falu György a városrendezési bizottság elnöke azzal érvel, hogy ha valaki zenélni kezd például a főtéren és kiteszi a kalapját, akkor ott elég nehéz vitatkoznia a közterület-felügyelőnek és kissé macerás eldönteni, hogy az a bemutató spontán-e vagy sem.
Nádasdi Miklós ellenzéki képviselő viszont úgy gondolja, ha egyszer valamire engedélyt kérnek az már nem lehet spontán. - És ha valaki széles jókedvében hirtelen táncra perdül, akkor hogy kérjen rá engedélyt? - kérdezte.
Az ellenzék szerint az új rendelet néhány ponton egyébként is túl szigorú lenne: ilyen például az, hogy ha valaki közterület-használati szerződést köt, de az adott határidőn túl hagyja kint a berendezést, akkor a szokásos közterület-használati díj mellett pótdíjat is fizetnie kell. Ez utóbbi szerintük felesleges. Falu György azonban úgy véli, hogy ha csak a rendes díjat kellene megfizetni, a határidőn túli napokra is, akkor semmi nem ösztönözné az embereket a megkötött szerződés határidejének betartására.

A szünet előtt egyelőre itt tartunk.

10:30   Vita nélkül a hajléktalanszállóról
 

Az elmúlt 20-25 percben a Matkói út és a Mindszenti körút kereszteződésében - volt MHSZ területén – tervezett hajléktalanszállóról számolt be a Máltai Szeretetszolgálat a képviselő-testületnek.
A beszámolóból megtudhattuk, hogy a beruházás a szándék szerint a környék lakóit is szolgálja majd, hiszen egyebek között az ott lévő orvosi rendelőt és a közösségi helyiségeket ők is használhatják majd.

A tájékoztatóra eljött Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke, volt miniszteri biztos is. A testületet és az érdeklődőket igyekezett meggyőzni arról, hogy a tapasztalatok szerint egy ilyen beruházás kezdetben mindenütt ellenszenvet vált ki, ám később a környék lakói rájönnek arra, hogy a hajléktalanellátó feladatoknak negatív hatása nem igazán, előnye viszont annál több van.
Mint mondta a hajléktalanoknak általában egymással vannak nézeteltéréseik, ám a társadalomra nézve veszélytelenek.

Mivel ez a napirend tájékoztató volt, így vita és hozzászólások nélkül kellett róla dönteni.
Eszerint csak kérdésekre volt lehetőség: Brúszel László képviselő is ebben a formában próbálta jelezni, hogy a környék lakóihoz hasonlóan az ellenzéknek is vannak aggályai. Végül a szavazás is ezt bizonyította, hiszen a máltaisok tájékoztatóját 22 igen szavazattal, 6 tartózkodás ellenében fogadták el, a szocialista képviselők ugyanis vagy tartózkodtak vagy egyáltalán nem szavaztak.

 




11:02   Ismét eladó lesz a Tó Hotel

Úgy egy órán át tárgyalta a közgyűlés - a többi napirendi pont közt - a Tó Hotel ügyét, zárt ülés keretében.
A hotel értékesítésére új pályázatot ír ki az önkormányzat, az induló minimális ár nettó 607 millió forint lesz.

09:45   Füstbe ment terv? - nem veszi meg a Vitapress Kft. a Tó Hotelt

Mégsem sikerült eladni a kecskeméti önkormányzatnak a Tó Hotelt. Zombor Gábor polgármester ezekben a percekben tájékoztatta a közgyűlést, hogy a Vitapress Kft. visszalépett a vásárlástól, így ma zárt ülésen tárgyalják az ingatlan további sorsáról, a pályázat kiírásáról. 
A Vitapress egyébként korábban bruttó 728 millió forintot ajánlott a szállodáért. Az értékesítésről szeptember elején döntött a közgyűlés. Ha az üzletet sikerült volna nyélbe ütni, akkor a Tó Hotel helyén egy ötcsillagos, 220 szobás szálloda épült volna fel, ám ez az elképzelés egyelőre elszállt.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik.


09:28   Több kamerát - kevesebb bűnözést

Fejleszteni kell a térfigyelő kamerarendszert Kecskeméten. Erre hívta fel a figyelmet Dr. Nádasdi Miklós képviselő a mai képviselő-testületi ülésen, napirend előtti felszólalásában.
Mint kiderült, a városban meglévő kamerák eddig 5 alkalommal segítették a rendőrség munkáját, a városatya szerint azonban a fejlesztésre nem csak az önkormányzatnak kell pénzt áldoznia, hanem azoknak a pénzintézeteknek, vállalkozásoknak is, amelyek veszélyeztetve vannak.

Online tudósítás Kecskemét város közgyűléséről

A 2009-es év első közgyűlése ma (pénteken) van Kecskeméten. A Baon.hu a legfontosabb napirendi pontokról online tudósít.

T. V./Baon.hu A látványtervek már elkészültek... -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!