Közélet

2009.01.22. 16:24

Nincs menekvés, ha támad a rota

Egy hónapja fertőződtek meg legtöbben rotavírussal a térségben. Ám az inkább kellemetlen, mint veszélyes betegség még ezekben a napokban is sokaknak nehezíti meg az életét.

Baon.hu

A rotavírus alattomos kórokozó. Egyik pillanatban még semmi baja az embernek, a következőben már azért fohászkodik, hogy időben eljusson a legközelebbi illemhelyig. Heves hányás, gyakori, feltűnően híg, inkább vízszerű hasmenés, hőemelkedés, hidegrázás, esetenként izomfájdalom és felső légúti hurut. Összességében ezek a rotavírus okozta fertőzés legfőbb megnyilvánulási formái.

Más fertőző betegségekkel ellentétben, a rotavírus ellen nem jelent védettséget, ha már valaki egyszer átesett rajta. Az egyetlen hathatósnak számító ellenszere a közelmúltban kifejlesztett védőoltás. A vakcinák megjelenése óta jelentősen csökkent a kórházba kerülő, elsősorban egy-hat éves gyerekek száma. Ők ugyanis a legkiszolgáltatottabbak a vírussal szemben, mert szervezetük könnyen kiszárad.

Részletek a pénteki Petőfi Népében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!