Közélet

2008.11.25. 10:05

Átköltöznek az ablakba a Mikulások

Mikulások, krampuszok az ügyeletes csokifigurák a boltok polcain. Várják, hogy csomagba kerüljenek. A gyerekek pedig a Mikulást várják. Benéztünk a zsákjába.

Bé. Zs.

Az egészséges táplálkozás délibábját kergető felnőttek komoly dillemával találják magukat szemközt, amikor Mikulásra csomagot állítanak össze vagy vásárolnak készen. Nem lehet nem vásárolni édességet, de nem könnyű úgy összeállítani az ajándékot, hogy ne egyszerűen cukorbombát adjunk a gyerekeknek.
Szülő, nagyszülő, nagynéni és nagybácsi egyaránt tanácstalanul áll a polcok előtt: a nagy márkák világában élve, a Mikulásfigura-piacon is a név az úr. Mindegy, hogy lila, piros, kerek vagy szögletes, egy közismert márkanévvel és valamilyen extra ajándékkal könnyen el lehet adni a silány csokiutánzatokat. A tudatos vásárlói magatartás ilyenkor abban is megnyilvánul: elég erősek tudunk-e maradni ahhoz, hogy egészséges édességpakkot veszünk-e.
– A termékek minőségét elsősorban a gyártó cég, illetve a termékek beltartalmi értéke határozza meg, így fontos, hogy vásárlás előtt leellenőrizzük az összetevőket – fejti ki véleményét Tibay Rózsa. A kecskeméti dietetikus szerint a közhiedelemmel ellentétben nagyon jó hazai édességeket lehet vásárolni, csak sajnos ezekből kevés kerül fel a multicégek polcaira. A szakember tanácsa: inkább magunk állítsuk össze a csomagot. Így nem csak pénzt spórolhatunk meg, hanem változatosabbá tehetjük a piros celofántasak tartamát.
A dietetikus megengedhetőnek tartja, hogy egy csokimikulás bekerüljön a csomagba a virgács mellé. Tibay Rózsa ajánlja, hogy mellettük feltétlenül legyen dió, mogyoró, mandula, alma vagy más gyümölcs is. A megszokott mandarint, narancsot más trópusi terményekkel is helyettesíthetjük vagy társíthatjuk: a papaja, a kiwi, a mangó jó választás. Csokoládé és cukorka helyett remek alternatíva lehet a tejszelet, a müzliszelet vagy a túrórudi.[caption id="" align="alignleft" width="300"] Most még a polcokon várakoznak a mikulások
[/caption]
Vannak azonban „nehéz esetek” is, olyan gyerkőcök akik elutasítják az egészséges életmód figyelembevételével kialakított mikuláscsomag tartalmát. Tibay Rózsa szerint a házilag, a gyerek bevonásával elkészített gyümölcsös, mézes finomságokkal meggyőzhetők ők is. 
Az ünnepekhez kapcsolódó édességfogyasztás káros hatásait nem szabad félvállról venni – mondja a dietetikus. A cukor nem csak a fogazatra veszélyes. Az emberi szervezet számára éppen elég napi mennyiség az, amit édesítésre használunk. A többi felesleges kalóriabevitel, amit a szervezet elraktároz. Ennek és a kevés mozgás következményeként a magyar gyerekek tíz százaléka legkésőbb középiskolás korára túlsúlyossá válik. Az elhízás komoly lelki és egészségügyi problémákhoz vezethet.

Mi mennyi Mikulásországban?

csokimikulás: 200-400 forint/darab

zacskó a csomaghoz: 10-50 forint/darab

szaloncukor: 500-800 forint/kilogramm

virgács: 80-100 forint/darab

mikulásjelmez-kölcsönzés (kabát, öv, csizma, szakáll, zsák): 7000-9000 forint/nap

Mikulás rendelés: 500-800 forint/gyerek


zacskó a csomaghoz: 10-50 forint/darab

szaloncukor: 500-800 forint/kilogramm

virgács: 80-100 forint/darab

mikulásjelmez-kölcsönzés (kabát, öv, csizma, szakáll, zsák): 7000-9000 forint/nap

Mikulás rendelés: 500-800 forint/gyerek

Most még a polcokon várakoznak a mikulások -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik