Közélet

2008.08.21. 15:39

Pollenriadó: A parlagfű vígan burjánzik

Címkék#Kecskemét

A parlagfűvirágzás kezdetén Kecskemét volt Budapest mellett az ország legszennyezettebb települése. Az idén korábban kezdődött a szezon.

Balai F. István

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) most nyilvánosságra hozott adatai szerint az év 32. hetében – tehát a virágzás kezdetén – Kecskeméten a parlagfű pollenkoncentrációja meghaladta a nagyon magasnak számító, köbméterenkénti 100 pollent (az egészségügyi határérték 30 pollen). Ezzel a város Budapest mellett az ország parlagfű pollennel legszennyezettebb települése lett.


A kiugróan magas érték azért is váratlan, mert a közelmúltban az ÁNTSZ országos központja konferencián méltatta, hogy a megelőző négy évben Bács-Kiskun megye és Kecskemét milyen kiváló eredményeket ért el a parlagfűmentesítésben. Az említett időszak adatai ugyanis a koncentráció jelentős csökkenését mutatták, amit az ÁNTSZ – mint arról lapunk is beszámolt – a felvilágosító munka hatékonyságának, a polgárok parlagfűirtó szorgalmának, valamint a szigorú hatósági ellenőrzésnek és bírságolásnak tulajdonított.

Lapunknak adott nyilatkozatában dr. Lehoczki Nyina, az ÁNTSZ kecskeméti kirendeltségének munkatársa most arra is rámutatott, hogy a megelőző négy évben a parlagfű csírázása idején száraz volt az időjárás, az idén viszont csapadékos, ezért sokkal több növény kelt ki. Ezért ebben az évben előbb kezdődött a szezon, s több a parlagfű, mint korábban.
Akik nem kaszálják le június 30-ig a parlagfüvet, majd a területet nem tartják mentesített állapotban, azok ellen belterületen a polgármesteri hivatal, külterületen pedig a földhivatal, valamint az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága intézkedik.

– Azonnal „közérdekű védekezést” kell elrendelni és bírságot kell kiszabni – mondta Bodóczky Judit, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője. Azt is megtudtuk: az idén eddig hat esetben rendeltek el parlagfű miatt kényszerkaszálást a város belterületén, összesen 0,38 hektáron.

Bűdi János megyei növényvédelmi igazgató elmondta, hogy az egész megyében külterületeken eddig 204 esetben rendeltek el „közérdekű védekezést” parlagfű miatt a tavalyi 169-cel szemben, tehát dolgozik a hatóság, de mivel több gyomnövény kelt ki, több a pollen. Főként az elhagyott zártkertekben és gyümölcsösökben, valamint az aratás utáni tarlókon virágzik a parlagfű. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy nem elég júniusban kaszálni, folyamatosan gyommentes állapotban kell tartani a területet októberig.

Nincs felszólítás, azonnal kaszálni kell!

Ha az illetékes hatóság június 30-a után gyomos területet lát, először meg kell állapítania, hogy parlagfű burjánzik-e. Ha igen, akkor nem is szólítják fel a földhasználót a kaszálásra, hanem közpénzen azonnal elvégeztetik a mentesítést, aminek a költségét a bírság mellett a felelősre terhelik.

Kecskemét városa külön növényvédő szakmérnököt szerződtetett azért, hogy megállapítsa, parlagfű, vagy egyéb gyom van a területen. Utóbbi esetben csak akkor kerül sor a kényszerkaszálásra, ha a földhasználó a mentesítést felszólítás ellenére sem végzi el. A kiszabható bírság felső határa ötmillió forint lehet, a szennyezett terület nagyságától függően.


Kecskemét városa külön növényvédő szakmérnököt szerződtetett azért, hogy megállapítsa, parlagfű, vagy egyéb gyom van a területen. Utóbbi esetben csak akkor kerül sor a kényszerkaszálásra, ha a földhasználó a mentesítést felszólítás ellenére sem végzi el. A kiszabható bírság felső határa ötmillió forint lehet, a szennyezett terület nagyságától függően. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!