Közélet

2008.05.14. 10:12

Még a darázscsípést is jelenteni kell a gyerektáborokból

Nem lehet szállást nyújtó gyermektábor ott, ahol erre a tisztiorvosi szolgálat nem adott engedélyt. A napközi táborokat viszont már nem kötelező, de ajánlatos ellenőriztetni.

T.V.

Az összes szállást nyújtó gyerektábornak az ÁNTSZ engedélyére van szüksége ettől az évtől. A látszólag rigorózus intézkedés a gyerekek biztonságát szolgálja, és megnyugtató lehet a szülőknek is. Molnár Ilona kecskeméti kistérségi tisztifőorvos lapunknak elmondta: egyes táborokra az engedélyt a kistérségi intézetek, másokra pedig a regionális intézetek adják meg.

A bejelentést hat héttel a tábornyitás időpontja előtt kell megtenni. Így elegendő idő jut arra, hogy a tisztiorvosi szolgálat megvizsgálja a körülményeket, és ha szükséges, akkor pótoltassa a hiányokat. Az új intézkedés egyébként a panziókra, magánházakra, egyéb kereskedelmi szálláshelyekre, gyermeküdülőkre, ifjúsági táborokra egyaránt érvényes. Tehát a vállalkozásoknál önmagában a működési engedély nem elegendő. Ha ugyanis ott gyerekeket szállásolnak el, akkor az már táboroztatásnak minősül.

A feltételek mindenütt egyformák. Egyebek között változatlanul nézik a higiénés feltételeket, az orvosi ellátás biztosítását. Ez utóbbi esetében kisebb táboroknál elegendő, ha a szervező a helyi háziorvossal köt megállapodást, de 300 fős létszám felett már a tábor területén kell orvosnak lennie. A konyhát és a mosdót évente, a hálóhelyiségeket legalább háromévente festeni kell. Sátortábor esetén feltétel, hogy a matracot közvetlenül a földre tenni nem lehet. Építmény esetén három négyzetméternek, sátortáborban két négyzetméternek kell jutnia fejenként. A feltételek meglétét egyébként mindenütt tisztázni kell, függetlenül attól, hogy a gyerekek épületben, avagy nomád körülmények között alszanak.

A kereskedelmi célú szálláshelyeknek az engedélyért 20.800 forint igazgatási díjat kell fizetni. A nem üzleti célú szálláshelyeknél az engedélyezés díjmentes.   

A tisztifőorvos hangsúlyozta: javasolja a szülőknek, hogy mielőtt elengednék gyermeküket táborba, előtte érdeklődjenek az ÁNTSZ-nél, hogy van-e szakhatósági engedélye a tábort működtetőnek. Ahol nincs engedély, ott a táboroztatást azonnal megtiltják, a működtető pedig bírságra számíthat. Korábban a napközi táborokban a közétkeztetés miatt volt szükséges az ellenőrzés, az engedélyezés. Ez ettől az évtől ugyan nem kötelező, de a  tisztifőorvos szerint továbbra is ajánlatos kikérni az ÁNTSZ véleményét. A közegészségügyi feltételek megléte ugyanis mindenütt előírás.

Még a darázscsípést is jelenteni kell

A gyermektáboroknak számos egyéb egészségügyi feltételnek kell megfelelniük. Például minden este át kell vizsgálni a gyerekek bőrét, hogy időben észrevegyék az esetleges kullancs csípést. Tavaly óta már az is előírás, hogy minden egyes állatharapást, marást, darázscsípést jelenteni kell a területileg illetékes regionális ÁNTSZ-nek.

-->

Ezek is érdekelhetik