Közélet

2008.01.30. 09:59

Reped az üveg, törik a cső

Csőtörés, üvegkár, kaputelefon-rongálás. Gyakori problémák ezek a társasházakban. Utánajártunk, vajon érdemes-e közös épületbiztosítást kötni?

M.A.

– Kecskeméten a Széchenyiváros egyik társasházában betört az egyik lépcsőházi üveg. A mester jött, megjavította, adta a számlát, kifizettem - mondja Molnár Árpád, a kecskeméti Társasház Közösségek Érdekvédelmi Egyesületének alelnöke, aki házkezelőséggel foglalkozik.  – A feketeleves ezután jött, mivel a házban a közös tulajdonrészek régi módon, lakásonként vannak biztosítva. Így szinte ahány lakás és biztosító, annyifelé fénymásoltam és küldtem a számlát és a kérelmet, hogy a tulajdoni hányad mértékében térítsék meg a kárt. Bonyolult utánajárás, ráadásul az eredmény sem garantált. Ilyenkor ugyanis gyakran kiderül: mondjuk három lakásra már nincs is érvényes biztosítás, így az ő tulajdoni hányadukra eső kártérítést vissza sem kaphatja a házközösség - foglalja össze tapasztalatait Molnár Árpád.

Nézzük, hogyan mutat ugyanez a történet, ha a lakóknak közös épületbiztosítása van. Azaz a közös tulajdonú ingatlanrészek egy helyen vannak biztosítva, és a díj be van építve a közös költségbe? Káreset, mester, javítás, számla, fizetés. Eddig ugyanaz. De ezután jön a lényeg: a számlát a képviselő eljuttatja a biztosítóhoz, és az jogosság esetén napokon belül megtéríti a kárt. Jóval gyorsabb és hatékonyabb az ügyintézés, töredéknyi idő- és energiaráfordítással. Ráadásul így a teljes kárösszeg megtérül. 

– Egyre többen döntenek a közös épületbiztosítás mellett. A régi társasházak kezelői és képviselői is érzékelik, hogy ez egy jóval előnyösebb és garantáltabb biztosítási forma. Mivel itt egyszerre több lakásról van szó, így a biztosítóknak is érdeke, hogy a csomagban kedvezőbb tarifarendszert ajánljanak, magasabb színvonalú szolgáltatás mellett. És akkor még nem említettem a különböző plussz szolgáltatások lehetőségét - tudtuk meg az egyik biztosítási alkuszcég képviselőjétől.

A tapasztalat egyébként az, hogy a régi, harminc-negyven éves társasházak idősebb lakóit nehezebb meggyőzni a változtatásról. Ők nem szívesen váltanak, sokszor puszta megszokásból maradnak a régi, lakásonkénti biztosításnál. Az is előfordul, hogy az új dologban kevésbé bízva, még évekig duplán fizetnek, vagyis az ingóságokon felül fölöslegesen tovább biztosítják a lakásukat is.

– A tulajdonosok kétharmados többségének beleegyezése szükséges a társasházbiztosítás megkötéséhez - ismerteti a tényeket Andrássy Jenő, az egyik nagy biztosító cég munkatársa. Az új társasházak többnyire már az alapításnál ezt a módot választják, de a régi lakóközösségeknél is egyre több társasházkezelő dönt a váltás mellett. Nem csoda, hiszen már egy egyszerű, fölső szomszéd által okozott beázás esetén is jóval gyorsabb és biztosabb a kártérítés kifizetése. Emellett lakásonként akár húsz-harminc százalékos díjmegtakarítás is lehet a korábbihoz képest, még akkor is, ha a lakó külön ingóságbiztosítást is köt a lakásában található értékekre - mondja a szakember.

 A társasházbiztosítás további előnye, hogy olyan bővitett vagy egyéb ingyenes szolgáltatásokat is lehet belefoglaltatni a díjcsomagba, amit egyénenkénti kötés esetén nem tudnak garantálni a biztosítók. Ilyen például a kaputelefon rongálás elleni védelme. És ha egy társasházközösség igazán tutira akar menni, akkor igényelhet jogvédelmet is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos peres ügyek esetén, illetve ha a közösképviselő hibájából következően anyagi kár éri a lakóközösséget, akár ezt is megtéríti a biztosító.

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik