Közélet

2008.01.31. 10:51

Influenzajárvány idején nincsenek apás szülések Kecskeméten

Az influenza miatt elrendelt beteglátogatási tilalom időnként konfliktust szül a kórházakban.

T.V.

A betegek és a családtagok néha bizony rosszul viselik az influenzajárvány miatt bevezetett kórházi beteglátogatási tilalmat. Ez a helyzet a kecskeméti megyei kórházban is. Az elmúlt napokban előfordult, hogy a hozzátartozók engedélyt kértek a kórház vezetésétől a látogatásra. Gyakran arra hivatkoztak, hogy úgysem lehet vírusmentesen tartani az intézményt, hiszen újabb betegeket vesznek fel az osztályokra, és sokan bejárnak vizsgálatra. A kórházigazgató indokolt esetben megengedte a látogatást. Csakhogy ez meg a többi betegnek nem tetszett. Horváth Attiláné, a kórház sajtóreferense lapunknak elmondta:

– Tény, hogy egy gyermek csak egyszer születik meg, így például egy apás szülésnél nehéz azt mondani, hogy az édesapa nem lehet ott a szülőágy mellett. Csak az a baj, hogy akkor a másik anyuka mondja – joggal – hogy őt és a babáját megfertőzik, miközben az ő családja nem jöhet be. Ezért azt gondolom, hogy ahol nem lehet megteremteni annak a feltételét, hogy a szülőszobában egyszerre csak egy kismama legyen, ott nem veszélyeztethetjük a többit.

Azt viszont nyilvánvalóan nem lehet megtenni, hogy egy haldoklót ne engedjünk elbúcsúzni a családjától. Ha az osztályvezető orvos úgy látja, hogy a betegnek nagyon rossz az állapota, akkor be kell engedni a hozzátartozót, és valahogy lehetőséget kell adni a találkozásra.

Természetesen igaz az, hogy új betegek jönnek, és őket fel kell vennünk. Valóban érkeznek vizsgálatokra is, ezek a páciensek viszont nem mennek a betegágyak közelébe. A tilalom célja ugyanis az, hogy a fekvőbetegekeinket minél kevesebb kockázatnak tegyük ki. A szervezetük ilyenkor legyengült, és még gyorsabban megfertőződnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kórházban vesztegzár volna. Indokolt esetben tehát a kórház vezetése lehetővé teszi a látogatást, de az ÁNTSZ által elrendelt tilalmat nem lehet megszegni.

Mindezt alátámasztotta Tombácz Zsuzsanna, a regionális ÁNTSZ szegedi járványügyi osztályvezetője is. Mint mondta, a cél az, hogy minél kisebb tömeg legyen a kórtermekben, mert így kisebb a kockázat is. Márpedig ahol például hat ágy van, ott látogatási időben akár huszonöten is összezsúfolódhatnak. Ez pedig járványügyi szempontból felvállalhatatlan. Ígérte: amint alábbhagy az influenza, a kórházakban elrendelt beteglátogatási tilalmat feloldják.

Tartja magát az influenza vírus

Egyelőre nem gyengül az influenza vírus ereje. A családorvosok legfrissebb jelentése azt mutatja, hogy bár az influenzás megbetegedések száma nem emelkedett, de sajnos nem is csökkent. Ez egyébként teljes Bács megyére igaz. A betegség kedvelt célpontjai továbbra is a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik