Közélet

2007.11.24. 09:58

Személycserék és megtisztulás a Waldorfnál

Új vezetősége van a kecskeméti Waldorf-intézménynek.

G. Z.

Az összesen száz gyermeket nevelő iskolát és óvodát fenntartó Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület elnöke lemondott, ezért tisztét a tanév kezdete óta az egyik szülő, Zubornyák Attila tölti be.

Az általános iskolában összevonták a 2-3., a 4-5 és a 6-7. osztályokat, önálló közösségként csak az elsősök működnek. A változás az intézményvezetői posztra is kihatott: szeptember óta a fenntartó Szalai Ildikó pedagógust bízta meg a Waldorf intézmény igazgatásával.

 – A változások mögött egy megtisztulási folyamat áll, ami minden eddig indult Waldorf-intézménynél megfigyelhető volt - mondta Szalai Ildikó.
- Tőlünk nemcsak a vezetőség távozott, hanem három tanár és két óvónő is. Ennek következtében jelenleg a Pedagógia Konferencia (tantestület) egységesebben halad a Waldorf-pedagógia útján.

Hozzátette, megbízatása főleg a külvilágnak és a protokollnak szól. Náluk ugyanis minden pedagógus egyformán felelős az intézményben folyó munkáért. A tantestületben a döntések konszenzussal születnek, mindenkinek egy szavazata van.

Kérdésünkre, miszerint az önkormányzati általános iskoláknál történt összevonások hatása jelentkezett-e a Waldorf-intézménynél, megtudtuk, hogy ez nem volt jellemző az utóbbi időben. A hozzájuk érkező családokat abban szeretnénk segíteni, hogy a lehető legjobban megismerjék a waldorf-pedagógiát, hogy a jövőben képesek legyenek a pedagógussal és az iskolával együttműködni. Ezért mondják általában azt, hogy családot vesznek fel, nem csak gyermeket.
 

Waldorfos sajátosságok:

- Kecskeméten jelenleg a hetedik a legmagasabb osztály, de középiskola indítását is tervezik, szülői akarat kérdése lesz a megvalósulása.

- Új tanuló jelentkezésekor megvizsgálják az osztály összetételét, hogy az új személyiség miként rendezné át a közösséget. Ez alapján döntenek a felvételről.

- Új tanuló jelentkezésekor megvizsgálják az osztály összetételét, hogy az új személyiség miként rendezné át a közösséget. Ez alapján döntenek a felvételről. -->

Ezek is érdekelhetik