Közélet

2007.06.21. 10:01

Részletek a különös bajai emberrablásról

Emberrablással gyanúsítják az egyik legismertebb bajai ügyvédet és a feleségét. Az ügy igen különös, ugyanis az áldozat csak másfél év múlva vette észre: őt bizony elrabolták.

N. N. M.

A furcsa büntetőügy előzménye: egy 53 éves bajai építési vállalkozó és az élettársa mintegy féltucatnyi magánszemélytől összesen 569 millió forint  kölcsönt vett fel. A hitelezők 2005. április elején hírét vették, hogy a vállalkozó csőd előtt áll, ezért megbeszélésre hívták az egyik hitelező Batthyány utcai lakására.

A tárgyalásra kijelölt épületben 11 felnőtt és 3 gyerek tartózkodott, valamint ott volt egy ideig még egy ügyvéd és az adóssá vált vállalkozó gazdasági igazgatója is. Alkudozás közben az adós állítólag többször sírva fakadt, néhány jelenlévő pedig tanúvallomásában utóbb állította: sűrű elnézést kért, amiért családokat tett tönkre anyagilag. 

Különböző megoldások kerültek szóba, hogyan tudná kártalanítani a hitelezőket. Közben a vállalkozó többször is beszélt telefonon a feleségével. Az asszony személyi szabadság megsértése címén – mondván, hogy fogva tartották néhány órán keresztül a férjét, és nem engedték távozni a megbeszélésről - végül feljelentést tett a rendőrségen. Az eljárást azonban – mivel a kihallgatásakor a vállalkozó cáfolta a nyomozók előtt azt, hogy bűncselekmény áldozata lett volna – két hét múlva megszüntették. Majd másfél év múlva jött a fordulat az ügyben: a vállalkozó mégis panaszt tett a Nemzeti Nyomozóirodánál.
        
- Tavaly, október 25-én tette meg a feljelentést, és jelenleg is nyomozunk. Az eljárás tárgya, emberrablás – mondta el tudósítónknak dr. Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes.
         
A magát elraboltnak mondó vállalkozó a napokban több újság szerkesztőségének elküldött egy cikket, és tájékoztatta az olvasókat az állítólagos emberrablásról. A részletekről azonban egyáltalán nem írt konkrétumokat. Írását elolvasva természetesen megkérdeztük tőle, szerinte mi az igazság. A vállalkozó elhárította az újságírói érdeklődést  mondván, a nyomozás folyik, az általa kiadott információk pedig befolyásolhatják ennek menetét.
     
Az ügyvéd, aki jelen volt 2005. április 10-én a bajai lakásban és most emberrablóként van feljelentve,  szabadlábon védekezik.  - Több, mint két éve tart a lejáratásom-mondja. - A  vállalkozónak akkor jutott eszébe, hogy „elraboltam”, miután megnyertem a kölcsönök visszafizetésére indított polgári pert, és folynak ellene a végrehajtási eljárások. Egyik cége ellen a felszámolási eljárás jelenleg is tart, a hitelezők viszont nem jutottak még a pénzükhöz. Egyébként emberrablási ügyekben nem jellemző, hogy szabadlábon védekezzen a gyanúsított.
         
Nem csak az ügyvéd, hanem az építési vállalkozó és az élettársa ellen is kezdeményeztek a hatóságok eljárást. Az elmúlt két évben csalás miatt kétszer is nyomoztak ellenük: több hitelező feljelentette őket az 500 milliót meghaladó, máig nem rendezett kölcsönügylet okán. A nyomozást végül mind a két esetben megszüntették, így a Legfőbb Ügyészségen tettek panaszt a hitelezők.

 

 

Címkék#Bűnügyek

Ezek is érdekelhetik