Közélet

2007.04.18. 10:58

Munkaerőhiányt pótolhat majd a Halason induló lovasképzés

Szeptembertől lovasképzés indul Halason a Garbai Sándor Szakképző Iskolában. Az intézmény vezetése hétfőn írta alá az erről szóló szerződést a Halasi Lovasiskolával.

S. I.

A helyi adottságok alapján akár az ország egyik legjobb lovasképző centruma lehet a halasi – állították a felek.

Tuska Pál, a Halasi Lovasiskola egyik vezetője – egyben a Magyar Lovasszövetség alelnöke – elmondta: az országban 22 helyen van jelenleg lovasképzés, de alig 3-4 intézmény tud egyetlen „állatorvosi” lónál többet biztosítani a tanulóknak, továbbá sok esetben hiányoznak a jó minőségű lovaspályák és a fedeles lovardák is.

A Halasi Lovasiskola mindezt biztosítani tudja a várostól használatba kapott lovasbázison. A képzés – az előzetes jelzések szerint – jelentős munkaerő-piaci hiányt pótolna.

Molnár Nándor, a Garbai-iskola igazgatója elmondta: egyelőre a 11. évfolyamon kezdik meg a lótenyésztőképzést, de a későbbiekben lesz többek között belovagló, lovas túravezető, vagy akár bőrdíszműves csoport is – a jelentkezésektől függően. 2008-tól a 9. évfolyamtól is indulnak osztályok, továbbá tervben van az érettségi utáni és a felnőttképzés is.

Balogh János, a lovasisikola másik vezetője elmondta: tevékenységüket – az önerőn kívül – állami normatívából és a szakképzési hozzájárulásokból tervezik finanszírozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!