Közélet

2007.04.17. 09:34

Halálba küldött állatok

Címkék#Bűnügyek

Alaposan megdolgoztatják a tűzoltókat idén a gyepégetők, ráadásul a korábban fészket rakó kismadarakat is megtizedelik.

G. Z.

Tavalyhoz képest húsz százalékkal emelkedett a Kecskemét környéki avartüzek száma. Ezen a tavaszon csak a szikes tavak területén kétszáz hektár, a Kunszentmiklós és Szabadszállás közti alsó-szenttamási pusztákon pedig száz hektár gyep égett le. Lóránt Miklós regionális túzokvédelmi szakember szemtanúja volt a múlt heti alsó-szenttamási katasztrófának. Állítja: hektáronként legalább ötvenezer forintos kár keletkezett, hiszen számtalan védett madár fészke pusztult el.

– A fű száraz, az új hajtás pedig az aszály miatt alig sarjad. Ráadásul a böjti szelek is segítik a tűz terjedését. Idén a korán jött tavasz miatt körülbelül egy hónappal előre hajtották a naptárat a pacsirták és a cigány csaláncsúcsok, amik a földön fészkelnek. A tűz idején éppen a kotlás időszakában voltak. A túzokok elméletileg egy-két hét múlva raknának tojást, idén ez már a napokban várható.

– A természeti katasztrófa tehát abban áll, hogy a madarak korábban kezdték a fészkelést, a gazdák viszont ugyanakkor égették a gyepet – nyilatkozta a Petőfi Népének Lóránt Miklós hozzátéve: a gyepégetés tiltott tevékenység.

Állítását a kecskeméti tűzoltóság részéről Fekete Dezső is megerősítette. Az őrnagy elmondta: a levegővédelmi jogszabály alapján egyáltalán nem lehetne a nádasokat és a gyepet felégetni. A valós gyakorlat viszont arra kényszerítette őket, hogy a tiltással együtt is szabályokat alkossanak. Ezek alapján az avar-, a tarló-, a nád- és a növényihulladék-égetésnek (mint alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek) a tervezett helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával írásban be kellene jelenteni az illetékes tűzoltóságnak. Ezt azonban rendkívül kevesen teszik meg. Az összes gyep- és avarégetésnek mindössze egy-két százalékáról kapnak előzetes, hivatalos tájékoztatást.

– A felelősséget minden esetben a munkát elrendelőnek, saját területen a tulajdonosnak és a tüzelést végző személynek kell vállalnia. Aki szabálytalan körülmények között végzi a szabadban tüzelést, szabálysértést követ el – így Fekete Dezső.

Az ilyen próbálkozásokat helyszíni bírsággal „jutalmazhatják”, de akár szabálysértési eljárás is kezdeményezhető. Százezer forintos kár felett pedig bűncselekménynek minősül a dolog. Ezt az összeget nem nehéz elérni, hiszen egy bíbicnek vagy tojásának tízezer forint az eszmei értéke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!