Közélet

2007.03.13. 10:25

Kevesebb autót lopnak el

Címkék#Bűnügyek

Minden tizedik másodpercben elkötnek a tolvajok a Föld valamely szegletében egy autót.

N. N. M.

A lopás kis odafigyeléssel megelőzhető

Az autólopások egy része egészen kis „trükkökkel” megelőzhető. Például szervizlátogatás előtt iktassuk ki riasztónkat, a távirányítót pedig ne adjuk ki a kezünkből! Amennyiben lehet, akkor a sebességváltózár kulcsát se hagyjuk ilyenkor a kulcskarikán. Az autó elrablását akadályozzuk meg azzal, hogy járó motorú autót ne hagyjunk magára, még egy pillanatra sem. Például, ha a garázskapunkat nyitjuk vagy zárjuk. Végül pedig a benzinkútnál se hagyjuk a zárban slusszkulcsunkat, amíg bemegyünk fizetni a shopba.




Tolvajok kedvencei

A többéves tapasztalat azt mutatja, hogy a tolvajoknak vannak közismerten kedvelt gépkocsitípusai. Az országos összesített körözési lista élén a Volkswagen, az Opel és a Suzuki áll. Az amerikai autókat (Ford, Pontiac, Chrysler) és az exkluzív luxusmárkákat (Lamborghini, Ferrari) kívánják meg a legkevésbé a tolvajok.

Ezt a tendenciát tulajdonképpen jól tükrözi a magyarországi autólopási „slágerlista” is. A legnépszerűbb, az országutakon a legnagyobb számban futó személyautókat kötik el a leggyakrabban. A többéves tapasztalat azt mutatja, hogy a tolvajoknak vannak közismerten kedvelt gépkocsitípusai. Az országos összesített körözési lista élén a Volkswagen, az Opel és a Suzuki áll. Az amerikai autókat (Ford, Pontiac, Chrysler) és az exkluzív luxusmárkákat (Lamborghini, Ferrari) kívánják meg a legkevésbé a tolvajok.

Bács-Kiskunban kis mértékben növekedett az egy év alatt ellopott autók száma 2006-ban. A megyében évek óta a Lada vezeti az ellopott járművek toplistáját. Majd a Skoda - ezen belül is a Fábia - a leginkább népszerű a bűnözők között. Követi ezeket a lopási toplistán a Trabant, a VW különféle típusai, végül a Mercedes és a Ford személygépkocsik is viszonylag jó helyezést értek el tavaly a tolvajok körében Bács-Kiskunban. – A megyei statisztikák szerint a legtöbb személyautót Kecskeméten lopják el a tolvajok – magyarázza Nyikos Tamás rendőr zászlós, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Kecskeméten az elmúlt évben 126 személyautót loptak. Ennek mindössze egytizedét, 12 autót vittek el Kiskunhalasról. Végül a statisztika szerint az autósok számára a legbiztonságosabbnak mondható térség Kalocsa, ahol csupán egy autót loptak el 2006-ban.

Bandákban tevékenykednek

A rendőrök tapasztalata szerint az autók többségét nem magányos tolvajok kötik el, hanem jól szervezett bandák, melyek komoly hálózatokban tevékenykednek.

A rendőrök tapasztalata szerint az autók többségét nem magányos tolvajok kötik el, hanem jól szervezett bandák, melyek komoly hálózatokban tevékenykednek. Európai tendencia, hogy a lopások jelentős része a helyi gyártmányokat célozza meg. Ezért olyan népszerű nálunk a bűnözők körében a „mi autónk” azaz a Suzuki. És ezért áll a lista élén Bács-Kiskunban még mindig a Lada.

– Három csoportról beszélhetünk az autólopások terén – mondta el a Baon tudósítójának egy korábban az autólopásokra szakosodott, ám ma már nyugdíjas rendőr. – Az első csoportba azok a járművek kerülnek, amiket azért lopnak el, mert sok van belőlük. Így könnyen értékesíthető az alkatrész, vagy egyben marad a jármű, és egy totálkáros papírjait kapja meg. Az ilyen kocsikat a szakmailag közepesen felkészült tolvajok is előszeretettel viszik el, és nem okoz nekik gondot az értékesítése sem. A második csoportba azok a járművek kerülnek, amiket megrendelésre lopnak. Ez már a profiknak való munka. Hiszen általában drága, és igen bonyolult vezérlésű járművekről van szó. Végül a harmadik csoportba a Lada, a Skoda, a Trabant, a kis Polski, vagy a régi típusok, mondjuk, az öreg Audik kerülnek. Ezeket elkötni többnyire párperces gyakorlást követően, csipetnyi mechanikai érzékkel bárki képes.

A rendőrök szerint a tolvajok a legtöbbször mérlegelnek. Benéznek a kocsiba, és szakértő szemmel megállapítják azonnal, hogy mennyire komoly riasztó, fejlettebb kormányzár állja az útjukat. Amennyiben úgy látják, hogy bonyolult a szerkezet, akkor – ha nem megrendelésre éppen a mi autónk kell nekik - inkább egy másik járművet keresnek.

Jól védett kocsitól félnek

A rendőrök szerint a tolvajok a legtöbbször mérlegelnek. Benéznek a kocsiba, és szakértő szemmel megállapítják azonnal, hogy mennyire komoly riasztó, fejlettebb kormányzár állja az útjukat. Amennyiben úgy látják, hogy bonyolult a szerkezet, akkor – ha nem megrendelésre éppen a mi autónk kell nekik - inkább egy másik járművet keresnek.

Bandákban tevékenykednek A rendőrök tapasztalata szerint az autók többségét nem magányos tolvajok kötik el, hanem jól szervezett bandák, melyek komoly hálózatokban tevékenykednek. Jól védett kocsitól félnek A rendőrök szerint a tolvajok a legtöbbször mérlegelnek. Benéznek a kocsiba, és szakértő szemmel megállapítják azonnal, hogy mennyire komoly riasztó, fejlettebb kormányzár állja az útjukat. Amennyiben úgy látják, hogy bonyolult a szerkezet, akkor – ha nem megrendelésre éppen a mi autónk kell nekik - inkább egy másik járművet keresnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!