Kék hírek, bulvár

2015.04.28. 07:57

Negyedmilliárdos ünnep

Több mint fél évtizede kezdődött folyamat zárult le ünnepélyesen tegnap a bajai tűzoltó laktanyában.

Kubatovics Tamás

Még önkormányzati összefogást és önrészt vállalva kezdődött meg a szervezkedés, aminek köszönhetően megújult a Tóth Kálmán utcai épület. Ezt, valamint új járművek, eszközök átadását ünnepelték a meghívottak. Időközben a jogi és szervezeti keretek teljesen átalakultak, ezt többen is megemlítették a tegnapi eseményen, amire az eredeti tervtől eltérve nem Tollár Tibor katasztrófavédelmi főigazgató utazott Bajára.

Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő fogadta a jelentést, majd köszöntötte a megjelenteket. Beszédében méltatta az önkormányzat szerepét, ugyanis az önkormányzati tűzoltósági rendszer végéhez közeledve is fontosnak tartotta a helyhatóság a korszerűsítést. Kiemelte: a magasból mentő létra régi óhaj volt, a tervek szerint a
jövőben 180 település, közel félmillió ember, míg az új gépjárműfecskendő elsősorban Baja térségének biztonságát szolgálja.

– Minél kevesebb eseményhez kelljen ezekkel a szerekkel a laktanyából kivonulniuk, minél több gyakorlaton és elméleti képzésen készüljünk fel az esetleges veszélyekre. Egy olyan körletet tudhatnak magukénak, ahol életük harmadát töltik. Most méltó arra, hogy második otthonnak nevezzék – mondta a felsorakozott tűzoltóknak. Szintén kevés bevetést kívánt Zombor
Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója, aki méltatta a tűzoltók munkáját. Mint fogalmazott: ők azok, akik valódi vészhelyzetben szaktudásukkal, felkészültségükkel, lélekjelenlétükkel és határtalan önzetlenségükkel segítik a bajbajutottakat. Az összefogás példájaként idézte fel a 2013-as árvizet, amihez hasonlította a környék tűzvédelmének korszerűsítését, ami így a 21. század igényeinek megfelelő körülményeket teremtett. Közel negyed milliárd forintos beruházásként beszélt a laktanya felújításáról, valamint a technikai fejlesztésről.

Hozzátette: a bajai parancsnokság területén a beavatkozások évente mintegy egymilliárd forintos érték megmentését eredményezik. A megyei katasztrófavédelem vezetője hangsúlyozta, hogy az épület fenntartási költsége a felére csökken, ami megteremti az újabb fejlesztések fedezetét. A köszöntők után Binszki József katolikus plébános felszentelte, Bán Béla református lelkész megáldotta az új járműveket és épületet, zeneiskolások pedig rövid műsorral oldották a katonás hangulatot. A szalagátvágást, majd a Szózatot követően a meghívottak (alkoholmentes) pezsgővel koccinthattak, míg a beosztott tűzoltók az Oszolj! vezényszó után vizes szomjoltásra vonulhattak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik