Kék hírek, bulvár

2009.01.26. 16:28

Továbbra sincs gyanúsított: 140 millió forintot vettek fel jogosulatlanul

Nincs még egyetlen gyanúsítottja sem annak a nyomozásnak, amit a Vám és Pénzügyőrség 255 millió forintnyi pályázati pénz Bács-Kiskun megyei „lehívását” követően, 140 millió jogosulatlan felhasználása miatt indított.

N. N. M.

Korábban megírtuk, hogy vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Kolompár Orbán (45), a Kiskunmajsai Cigány (Roma) Érdekképviseleti Szervezet (egyben az Országos Cigány Önkormányzat) elnöke ellen. Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják, mert az ügyészség szerint három társával – köztük van Kolompár Orbán felesége is – összesen 7,2 millió forintnyi támogatást használtak fel jogosulatlanul. A vádhatóság úgy véli, hogy a szervezet valótlan számlákkal igazolta az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnak a roma népesség munkaerő-piaci pályázaton nyert, vissza nem térítendő támogatásból a 7,2 millió forintot.

A Vám és Pénzügyőrség a 7,2 milliós ügy nyomozása közben azonban egy jóval nagyobb kárértékű bűncselekményre is rábukkant. Eszerint a Kiskunmajsai Cigány (Roma) Érdekképviseleti Szervezet, illetve két Bács-Kiskun megyei település hasonló szervezetei, valamint egy közhasznú társaság felhasználásával 255 millió forintnyi pályázati pénzt hívtak le az elmúlt években. A nyomozók szerint ennek egy részét, mintegy 140 millió forintot jogosulatlanul vettek fel. A nyomozás bonyolultságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy december elején – amikor a 7,2 milliós ügyben a vádat a Kecskeméti Városi Bíróságra Kolompárék ellen benyújtották –  még nem volt gyanúsítottja a második ügynek, és azóta sem változott a helyzet.
– Senkit nem hallgattunk még ki gyanúsítottként, noha körvonalazódnak már a személyi összefüggések – mondta tegnap dr. Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes. – A véleményem szerint a nyomozás 1-2 hónapon belül jut el oda, hogy a gyanúsítást közöljük valakivel, vagy valakikkel. Azt azonban, hogy ezt követően mikorra várható a nyomozás lezárása, és a vád elkészítése, jelenleg nem lehet megbecsülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!