Kék hírek, bulvár

2009.01.14. 15:23

Kiképezték a megvesztegetés ellen a korrupt ügyintézőt

Címkék#Kecskemét

Részt vett egy, a korrupció visszaszorítását célzó képzésen az a kecskeméti városházi ügyintéző, aki vesztegetés gyanújába keveredett.

Noszlopy

Fellebbezett az előzetes letartóztatást elrendelő bírósági döntés ellen a kecskeméti polgármesteri hivatal építéshatósági osztályán dolgozó G. József (50), aki ellen 50 ezres vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak.  A Bács-Kiskun Megyei Bíróság néhány napon belül dönt a fellebbezésről.

Mint megtudtuk G. József 2007-ben részt vett egy olyan képzésen, amely a korrupció visszaszorítását célozta.
A magyar igazságszolgáltatást közelről ismerők szerint nem elképzelhetetlen, hogy másodfokon, azaz néhány napon belül, szabadlábra helyezik majd G. Józsefet. Annak ellenére, hogy szombaton a rendőrök tetten érték, amikor pénzt vett át egy ügyféltől.

Szabadlábra került ugyanis egy évvel ezelőtt az a soltvadkerti hivatalnokkal is, aki 2008. január 3-án egy építési engedély kiadásának meggyorsítása miatt kért – majd kapott a hivatalban - 100 ezer forintot az ügyféltől. Ő a 30 napból csupán hatot töltött végül előzetesben. Azt, hogy Magyarországon jelenleg milyen büntetés vár arra, akit korrupción kapnak, jól mutatja, hogy az 54 éves soltvadkerti ügyintéző azóta jogerősen 4 évre felfüggesztett 2 évi börtönbüntetést kapott. Ugyanakkor tény, hogy – mint azt nem hivatalos beszélgetésekben maguk a rendőrök elmondják – rendkívül nehéz a korrupciós ügyek bizonyítása oly módon, hogy ezt utólag a bíróságok is elfogadják. Ráadásul zömmel csak a „piti” vesztegetések derülnek ki: ezt látszik igazolni az 50 ezres kecskeméti és a 100 ezres soltvadkerti példa is. Milliós tételekről ugyanis nem igen hallani, noha igen sokan úgy vélik, hogy ilyenek is vannak jelenleg Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!