Kék hírek, bulvár

2008.11.10. 09:20

Határtalan ügyeskedők: bírják a strapát a határőrök

A szerb-magyar határ Bács-Kiskun megyei szakaszán megnégyszereződött az embercsempészet és megduplázódott a tiltott határátlépések száma.

M. A.

Bírják a strapát, és jól teljesítenek a megye határszakaszain és Bács-Kiskun teljes területén a rendőri és határrendészeti szervek munkatársai.

Pedig a feladatuk nem egyszerű, hiszen schengeni csatlakozásunk óta (2007. december 21.) a határellenőrzési feladatok jelentősen növekedtek és átalakultak. Egyebek mellett ezt is megtudhattuk Dávid Károly dandártábornoktól, Bács-Kiskun megye rendőr-főkapitányától a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén.

2008. első háromnegyed évének riasztó statisztikái ellenére a határmenti települések biztonsága nem romlott. Sőt, a rendőrök tapasztalata szerint az ott élők biztonságérzete javult. A főkapitány szerint ez elsősorban a hatékonyabb szolgálatszervezésnek és az új ügyeleti rendszernek köszönhető.

A határmenti seftelésekről, a cigi és szeszcsempészetről, orgazdaságról a főkapitány elmondta: ismert, hogy bizonyos határállomásokon ezek továbbra is zajlanak. A rendészet munkatársai azonban mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ezeket a gazdasági bűncselekményeket is visszaszorítsák.

A megyei főkapitány beszámolóját a megyei közgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta.

A schengeni csatlakozás óta a Bács-Kiskun megyei határszakasz egyben az Európai Unió külső határa is. Vagyis aki itt bejut hozzánk Szerbiából, az további határellenőrzés nélkül mehet el akár Amszterdamig vagy Madridig is.

A jövő nemzedékét is csempészik

Nagyon sok gyerek is érkezik dél felől a határunkra. A jobb élet reményében szeretnének szüleikkel Nyugat-Európába jutni. Ez csak kevesüknek sikerül.

 

Ezek is érdekelhetik