Hírek

2012.08.03. 19:42

Jelentse a NAV-nak, ha nem kap számlát

Az adóhatóság az állampolgárok segítségét kéri a csalások visszaszorításához, és közleményében arra buzdít mindenkit, hogy kérjen az eladóktól számlát, és jelentse, ha valaki a kérést nem teljesíti.

MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai és a közérdekű bejelentések szerint az emberek egy része lépten-nyomon szabálytalansággal szembesül. A sült halról, jégkrémről, sörről csak elvétve kapnak nyugtát, az éttermi fogyasztásról sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított úgynevezett "pincérblokkot" adnak. Ámde a szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye a hozzájuk kapcsolódó adófizetési kötelezettség elmaradása, a költségvetés megrövidítése - mutat rá közleményében az adóhatóság.

A NAV hangsúlyozza: feltétlenül szükség van a társadalmi összefogásra. Egyben hozzáteszi: bízik abban, hogy a fokozott ellenőrzések mellett az állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat. 

Az adóhatóság arra az esetre, ha valaki olyan nyugtát kapna, amely látszólag megfelelő, de a vásárló bizonytalan a szabályszerűségében, mintaként bemutat a honlapján egy szabályos nyugtát és egy nyugtának látszó dokumentumot, amely adózási szempontból nem felel meg a szabályoknak, és ugyanúgy alkalmas a bevétel eltitkolására, mintha az eladó egyáltalán nem adna nyugtát
(http://nav.gov.hu/data/cms257233/Nyugtak_bizonylatok.pdf).

A közlemény emlékeztet: a kormány a hiánycél tartása érdekében elrendelte, hogy az adóhatóságnak az idén mintegy 10.500 milliárd forintot - a tavalyinál 1000 milliárd forinttal többet - kell beszednie. Jövőre 162,6 milliárd forint többletbevételt vár a kormány a NAV hatékonyságának javulásától, az adóelkerülés visszaszorítását szolgáló intézkedésektől és a szürkegazdaság visszaszorításától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!