Hírek

2012.03.04. 07:15

Megrázó vonatszerencsétlenség Lengyelországban

Két személyvonat ütközött össze szombat éjszaka Lengyelország déli részén, a hatóságok szerint legalább tizenhat utas meghalt, 58-an megsérültek, közülük harminc személy állapota továbbra is súlyos.

MTI

A baleset a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél történt, de lakatlan területen: a Varsóból Krakkóba tartó vonat frontálisan ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel.
Az utasok pontos létszáma nem ismert, de a becslések szerint megközelíthette a 350 főt. A hivatalos közlemények szerint az utasok közt külföldi állampolgárok is voltak, közülük egy amerikai meghalt, hat ukrán, egy moldovai és nem megerősített információk szerint egy cseh állampolgár is megsérült.  Magyar utasokról nem tud a varsói magyar nagykövetség.   A hatóságok éjszaka két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, ahol mintegy 450 tűzoltó és 100 rendőr próbált segíteni a bajbajutottakon. A lengyel elnök és az utasok által elsősorban gyorsaságáért és szervezettségéért dicsért mentőakció első részét hajnalban zárták le, amikor a mentőkutyák már nem jeleztek további túlélőket a roncsokban. 
   
A baleset oka egyelőre nem ismert. A nemzeti vasúti hálózatot felügyelő társaság képviselője szerint a fővárosból Krakkóba tartó szerelvény nem a saját pályáján közlekedett. Az ügyben még vasárnap eljárást indított a czestochowai ügyészség, a vasúti baleseteket feltáró bizottság is vizsgálja a katasztrófa okait. A közlekedési miniszter szerint a pályának ezt a szakaszát tavaly újították fel. Az ügyészség szerint a két ügyeletes vasúti forgalomirányító a baleset pillanatában nem volt ittas állapotban.
   
Helyszíni tudósítások szerint mindkét szerelvény erősen megrongálódott, több vagon összepréselődött, és kisiklott a frontális ütközés következtében. A vagonok egy részét hajnalban elszállították. A két szerelvény mozdonyait és harmonikává zúzódott, egymáson fekvő első vagonjait dél körül a helyszínre érkezett nehézgépek segítségével kezdték el leemelni a pályáról.

A tűzoltóknak éjszaka sikerült kapcsolatot teremtenie néhány személlyel, aki a roncsokban rekedt. Többségüket csak úgy tudták kiszabadítani, hogy szétvágták a vagonokat. A tűzoltóságon kívül a környező falvak lakossága jelent meg elsőként a helyszínen és segített kimenekülni a vagonokban rekedt túlélőknek.
   
A baleset túlélői a baleset pillanatában hirtelen hatalmas zajt hallottak, majd mindenki leesett az ülésekről. "Később már az ülések által összepréselt embereket és csonka testrészeket láttunk a szerelvényben és azon kívül" - mondta az egyik utas a TVN24 hírtévének.
   
Bronislaw Komorowski lengyel elnök vasárnap délelőtt a helyszínen példaértékűnek nevezte a mentőakciót, és bejelentette, hogy annak befejeztével várhatóan nemzeti gyászt hirdet meg az egész ország területén. 
   

Ezek is érdekelhetik