Hírek

2010.11.22. 10:53

New York-ban a legdrágábbak az üzletek - Milyen a Váci utca?

A nemzetközi válság ingatlanpiaci konszolidációjára utal, hogy a világon egyre több helyen stabilizálódik az első osztályú üzlethelyiségek bérleti díja, sőt néhány városban már emelkednek is a tarifák.

Világgazdaság Online

A legdrágább helyek ma is New Yorkban vannak, és még mindig borsosabb összegeket kérnek a helyiségekért Londonban, mint Moszkvában, pedig az orosz fővárosban is folyamatosan kúszik felfelé a bérletek ára. A kiskereskedők között egyre nagyobb a verseny a legjobb helyekért, ahogy a gazdaság fellendülése elindult és a fogyasztói bizalom is javult – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, globális kiskereskedelmi ingatlanpiacról szóló jelentéséből.

Az első osztályú üzlethelyiségek bérleti díja 2010 harmadik negyedében 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest. A díjak éves szinten három globális régióban – amerikai kontinens, Ázsia és a csendes-óceáni régió – emelkedtek, a legnagyobb mértékű gyarapodást az amerikai kontinensen mérték, évi hat százalékkal. Ezt követi Ázsia 4 százalékkal, s végül a csendes-óceáni régió következik, a maga 3 százalékos bővülésével. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában ezzel szemben éves szinten három százalékkal csökkentek a díjak 2010 harmadik negyedévében, főleg az olyan országok gazdasági visszaesése miatt, mint Spanyolország, Írország és Görögország. Európa más piacain viszont stabilak maradtak a bérleti díjak, sőt Edinburgh és London kiskereskedelmi ingatlanjai jelentősen, 25, illetve 20 százalékkal drágultak 2009 hasonló időszakához képest.

A CBRE összesítése szerint továbbra is New York-ban kell a legtöbbet fizetni az üzlethelyiségekért, az amerikai nagyvárosban évente 14 200 euróba kerül egy négyzetméter. Sydney-ben ugyanez a díj 9 600 euró évente, a második helyet foglalva el ezzel, míg Hong Kong 8 800 eurós bérleti díjával a harmadik legdrágább város. A sorban negyedik, s Európában az első London, ahol az első osztályú kiskereskedelmi bérleti díjak 7 000 euróba kerülnek négyzetméterenként évente, az ötödik helyen pedig Tokió áll 6 300 euróval.

A felmérés azonban abból a szempontból nem hoz újdonságot, hogy a felzárkózó piacok továbbra is túlszárnyalják az érett gazdaságok városait. Latin-Amerika egyre növekvő középosztályával és a nyersanyagok iránti bővülő keresletével a gazdasági fejlődés mértékében megelőzi Észak-Amerikát. Így nem csoda, hogy Sao Paoloban emelkedtek leggyorsabban a bérleti díjak a kiskereskedelmi szektorban, mintegy 30 százalékot egy év alatt, és Rio de Janeiro 24 százalékos díjnövekedésével is helyet kapott az öt leggyorsabban dráguló város között.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!