Hírek

2010.11.22. 10:53

New York-ban a legdrágábbak az üzletek - Milyen a Váci utca?

A nemzetközi válság ingatlanpiaci konszolidációjára utal, hogy a világon egyre több helyen stabilizálódik az első osztályú üzlethelyiségek bérleti díja, sőt néhány városban már emelkednek is a tarifák.

Világgazdaság Online

A legdrágább helyek ma is New Yorkban vannak, és még mindig borsosabb összegeket kérnek a helyiségekért Londonban, mint Moszkvában, pedig az orosz fővárosban is folyamatosan kúszik felfelé a bérletek ára. A kiskereskedők között egyre nagyobb a verseny a legjobb helyekért, ahogy a gazdaság fellendülése elindult és a fogyasztói bizalom is javult – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, globális kiskereskedelmi ingatlanpiacról szóló jelentéséből.

Az első osztályú üzlethelyiségek bérleti díja 2010 harmadik negyedében 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest. A díjak éves szinten három globális régióban – amerikai kontinens, Ázsia és a csendes-óceáni régió – emelkedtek, a legnagyobb mértékű gyarapodást az amerikai kontinensen mérték, évi hat százalékkal. Ezt követi Ázsia 4 százalékkal, s végül a csendes-óceáni régió következik, a maga 3 százalékos bővülésével. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában ezzel szemben éves szinten három százalékkal csökkentek a díjak 2010 harmadik negyedévében, főleg az olyan országok gazdasági visszaesése miatt, mint Spanyolország, Írország és Görögország. Európa más piacain viszont stabilak maradtak a bérleti díjak, sőt Edinburgh és London kiskereskedelmi ingatlanjai jelentősen, 25, illetve 20 százalékkal drágultak 2009 hasonló időszakához képest.

A CBRE összesítése szerint továbbra is New York-ban kell a legtöbbet fizetni az üzlethelyiségekért, az amerikai nagyvárosban évente 14 200 euróba kerül egy négyzetméter. Sydney-ben ugyanez a díj 9 600 euró évente, a második helyet foglalva el ezzel, míg Hong Kong 8 800 eurós bérleti díjával a harmadik legdrágább város. A sorban negyedik, s Európában az első London, ahol az első osztályú kiskereskedelmi bérleti díjak 7 000 euróba kerülnek négyzetméterenként évente, az ötödik helyen pedig Tokió áll 6 300 euróval.

A felmérés azonban abból a szempontból nem hoz újdonságot, hogy a felzárkózó piacok továbbra is túlszárnyalják az érett gazdaságok városait. Latin-Amerika egyre növekvő középosztályával és a nyersanyagok iránti bővülő keresletével a gazdasági fejlődés mértékében megelőzi Észak-Amerikát. Így nem csoda, hogy Sao Paoloban emelkedtek leggyorsabban a bérleti díjak a kiskereskedelmi szektorban, mintegy 30 százalékot egy év alatt, és Rio de Janeiro 24 százalékos díjnövekedésével is helyet kapott az öt leggyorsabban dráguló város között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!