Hírek

2010.10.12. 15:29

Hatmilliárdot kell fizetnie a Vértnek

Újabb teher a Vértesi Erőműnek: a bíróság megítélt egy vele szembeni, hatmilliárd forintos követelést.

Világgazdaság Online

A Vértesi Erőmű Zrt. ellen újabb 6 milliárdos kifizetést ítélt meg a választott bíróság a cég közleménye szerint. Az ügy előzményének legfőbb oka a System Consultinggal 2008-ban létrejött, majd még abban az évben visszamondott villamos energia szállítási megállapodás. Mint ismeretes, a Vértesi Erőmű Zrt. korábbi vezetése tulajdonosi felhatalmazás nélkül 2008 során több milliárd Ft volumenben kötött áramvásárlási szerződést.



A villamosenergia-árak időközben bekövetkezett esése és a vevői(System Consulting Zrt.) elállás miatt piacképtelené vált szerződéseket a Vértesi Erőmű Zrt. kénytelen volt felmondani. Emiatt azonban az áramkereskedők egy része pert indított. Ez idáig két bírósági döntés született, mely az áramkereskedők igényét jogosnak ismerte el, ebből az erőmű már kifizette a CEZ Magyarország Kft-nek megítélt 1,9 milliárdos tartozását. A második közel 2 milliárdról szóló elmarasztaló ítélet után a Vértesi Erőműnek nem maradt más lehetősége, mint a csődvédelmi eljárás kérvényezése, amely időt adhatott a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, a követelések csökkentéséhez.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!