Hírek

2010.08.17. 05:00

Puhább deficitszabályokat!

Az uniós deficitszámítási szabályok "felpuhítására" törekszik kilenc, többségében kelet-közép-európai tagállam. Az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak eljuttatott közös levelükben azt kezdeményezik, hogy a jövőben a magánnyugdíjpénztárakba befolyó járulékfizetéseket is vegyék figyelembe az állami költségvetésben.

VG-összefoglaló

Arra hivatkoznak ugyanis, hogy a korábban az IMF által a régió országaira erőltetett nyugdíjreform révén a befizetések jelentős része a felállított magánpénztárakba került át, és az állami kasszákban emiatt keletkezett kiesést a központi büdzséből kellett-kell pótolni. Ahogyan azt korábban lapunk is megírta, az elképzelést eredetileg csak hazánk és Lengyelország támogatta.

A hét végén nyilvánosságra került közös levelet azonban szinte az összes régiós tagállam és Svédország is aláírta. Az Európai Bizottság szeptember elejéig ígért hivatalos állásfoglalást, a pénzügyminiszteri tanács pedig várhatóan októberi ülésén foglalkozik majd a kérdéssel.

Annyi azonban már most is sejthető, hogy egyes nagy tagállamok, mint például Németország, valószínűleg ellenzik majd a stabilitási paktum ilyen irányú megváltoztatását. A kezdeményezés elfogadásához ugyanakkor a 27 tagállamból legalább 16 támogatása szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!