Hírek

2009.11.21. 12:04

Berágtak Magyarországra az amerikaiak a Sláger miatt

Az Egyesült Államok kongresszusában indianai képviselők határozattervezetet készítettek, amely elítéli a magyar Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) legutóbbi rádiós műsorszolgáltatási döntéseit.

Index - Világgazdaság Online

Az amerikai kongresszusi határozattervezet címe: Magyarország ösztönzése a jogállamiság tiszteletben tartására, a külföldi befektetők tisztességes kezelésére és a szabad, független sajtó előmozdítására. A Joe Donnelly képviselő által jegyzett és hat további indianai képviselő által támogatott határozattervezetet a külügyi bizottság elé utalták. Azt még nem tudni, hogy a testület mikor fog az ügyben tárgyalni – számol be az MTI.

A tervezet első pontja szerint az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház elítéli az ORTT-nek a frekvenciapályázatokról hozott közelmúltbeli döntéseit. (Mint ismeretes, az ORTT elnöke Majtényi László le is mondott a kétes döntések miatt.) A második pontja azt tartalmazza, hogy a képviselőház a jogállamiság tiszteletben tartására és a külföldi befektetőkkel való tisztességes bánásmódra ösztönzi a Magyar Köztársaságot. A harmadik, utolsó pont szerint a képviselőház arra ösztönzi Magyarországot, hogy tartsa fenn a szabad és független sajtó iránti elkötelezettségét.

A határozattervezet preambulumában egyebek mellett az szerepel, hogy az Egyesült Államok több mint 9 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon 1989 óta; az Egyesült Államok a negyedik legnagyobb és a legnagyobb nem európai külföldi befektető.

A szöveg hivatkozik a Financial Times 2009. november 6-i cikkére, amely szerint a rádiós frekvenciapályázatokról szóló döntés előtt magukat az MSZP és a Fidesz képviselőinek nevező személyek keresték meg a szóban forgó két rádióállomást, amelyeknek alkut ajánlottak: akkor hosszabbítják meg számukra a működési engedélyeket, ha a pártok a cégek vagyonából 50 százalékot kapnak. A rádiók visszautasították a zsarolási kísérletet, amelyet követően az MSZP-s és a fideszes ORTT-tagok a működési engedélyeket két másik, politikai kötődésű pályázónak szavazták meg.

A határozattervezet szerint a külföldi vállalatokkal szembeni tisztességtelen eljárás el fogja ijeszteni a befektetőket és akadályozni fogja Magyarország gazdasági növekedését, a jogállamiság, továbbá a szabad és független sajtó tiszteletben tartása viszont ösztönözni fogja a befektetői bizalmat Magyarország iránt.

A héten 9 állam nagykövete, ha burkoltan is, de szintén figyelmeztette Magyarországot a „nem transzparens” viselkedés, azaz a korrupció negatív utóhatásaira.

Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetsége által jegyzett dokumentum kiemeli a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területeit.

Az időzítés valószínűleg nem véletlen, részint a parlament előtt van a korrupcióellenes törvény, a Transparency International minap jelentette meg nemzetközi felmérése, amely szerint hazánk a világ 46. legkorruptabb országa, Bahrein és a Zöld-foki-szigetek társaságában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!