Hírek

2009.06.03. 07:33

Nem vagyunk túl még a leépítések javán

Globálisan 6,5–7,4 százalékos munkanélküliségi rátát jósol erre az évre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

VG

Ez azt jelenti, hogy 2007-hez képest közel hatvanmillió fővel is duzzadhat az állástalanok tábora. Hazánk és a szomszédos országok kilátásai különösen borúsak, hiszen a térségben az 1,1–1,7 százalékos világátlagnál jóval nagyobb mértékben csökkenhet a foglalkoztatottak száma.

A legfrissebb adatok az eurózónában is kiábrándítók: a 9,2 százalékos áprilisi munkanélküliség csaknem tízéves csúcsot jelent. Elemzők szerint hasonló arányról számol majd be pénteken az amerikai kormány is, az Egyesült Államokban így viszont 25 éves rekord dőlhet meg.

A munkaerőpiacokon tehát egyelőre nem érzékelhető az a fordulat, amely pedig áprilisban már egyértelműen kitapintható volt a pénzpiacokon, s kezdett megjelenni a konjunktúrát előre jelző mutatókban is. A leépítési hullám javán vélhetően még Magyarországon sem vagyunk túl, ahol az Eurostat áprilisra 9,6 százalékos munkanélküliséget jelzett.

Itt arról olvashat, hogy a kormány szerint idén még meddig nőhet a munkanélküliség mértéke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!