Hírek

2009.04.27. 22:59

Sertésinfluenza: 150 halott, a kór már Európában is megjelent

Már százötvenen haltak meg Mexikóban sertésinfluenzában. A kór már Európában is megjelent, de egyelőre csak enyhébb megbetegedéseket észleltek.

AS Network

 Százötvenre emelkedett tegnap estére Mexikóban a sertésinfluenza vírusa okozta halálesetek száma. A hétvégén mexikóiak milliói maradtak otthon, vagy csak szájukat eltakaró maszkban merészkedtek ki az utcákra.

Az Egészségügyi Világszervezet tegnap keddről előrehozta ülését, hogy megfontolják: 3-as fokozatról, 4-esre emeljék a sertésinfluenza miatti egészségügyi helyzet minősítését. A 4-es fokozat az 1-től 6-ig terjedő skálán „a világjárvány kockázatának lényeges növekedését” jelenti. A WHO ekkor felszólítja az országokat, hogy vegyenek fontolóra olyan intézkedéseket, mint például a kiutazók szűrővizsgálata, továbbá a betegség által érintett területre utazók felvilágosítása. Ahol pedig megjelent a betegség fontolóra kell venniük a világjárvány esetére tartalékolt oltóanyagok bevetését, és korlátozniuk kell a betegségtől érintett térségből való kiutazást.

A jelenlegi hármas fokozat csak annyit jelent, hogy egy állati vagy állati és humán vírus szórványos megbetegedéseket okoz, vagy kisebb emberi járványokat, de nincs tartós járvány. Spanyolországban tegnap már nyolc gyanús esetet találtak. Közülük az enyhe influenzás tünetekkel kezelt három katalóniai fiatal nemrég tért haza Mexikóból.

Franciaországban négy gyanús betegből háromról már kiderült, hogy nem fertőződtek meg sertésinfluenzával. Olaszországban sertésinfluenza-gyanúval vizsgálnak egy nőt, aki nemrég tért vissza az Egyesült Államokból, a páciens nincsen életveszélyben.

Nagy-Britanniában eddig huszonöt sertésinfluenza-gyanús beteg fordult orvoshoz, nyolc esetben a lelet negatívnak bizonyult, a többieket még vizsgálják.

Andrulla Vasziliu, az EU egészségügyi biztosa arra kérte az európaiakat, hogy amennyiben módjuk van rá, halasszák el az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba tervezett utazásukat. Az Egyesült Államokban hétfőn reggel elkezdték vizsgálni a határforgalmat a sertésinfluenzás fertőzések kiszűrésére, miután egészségügyi szükségállapotot léptettek életbe.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn közölte: nincs ok pánikra, és a kormány, az egészségügyi hatóságok szoros figyelemmel kísérik az amerikai fertőzöttek sorsát. Rendszeres tájékoztatást ígért a fertőzöttségi helyzet alakulásáról és a fenyegetés mértékéről. Az országban már negyven fertőzött volt tegnap.

Izraelben ugyancsak van két gyanús eset: Mexikóból érkezett utasok kerültek kórházba vizsgálatra. A zsidó és a muszlim lakosság érzékenységére tekintettel azt javasolják, hogy a betegséget ne sertésinfluenzának, hanem mexikói influenzának nevezzék.

Magyarországon hat olyan embert kezeltek kórházban, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák, azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy nem influenzásak – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. Öten közülük Mexikóból, egyikük pedig Új-Zélandról érkezett. A tárcavezető úgy fogalmazott, „szerencsénk” van a vírussal, hiszen a magyarországi időjárási helyzet nem kedvez a vírus terjedésének, és Mexikóban pedig lassan beáll az esős évszak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!