Hírek

2009.02.06. 11:21

Elege van a politikusokból a lakosságnak

Rendkívül erős a politikusok elutasítottsága Magyarországon egy nem reprezentatív országos felmérés alapján.

BAMA

A Közösségfejlesztők Egyesülete, a Civil Kollégium és a Magyar Művelődési Intézet őszi adatfelvétele szerint a megkérdezettek 86 százaléka bizalmatlan a politikai élet szereplőivel szemben.

A megkérdezettek 81 százaléka volt elutasító a parlament intézményével szemben, ez az arány alig valamivel jobb, mint amit a politikusoknál általában mértek.

A politikusok elutasítottsága "már nem csupán tartózkodást, gyanakvást, de a hiteltelenség nagyon komoly szintjét fejezi ki, azt, hogy egyáltalán nem számítanak rájuk" - írják az összegzésben.

Az adatok szerint ugyanakkor 2008 őszén "viszonylag kitüntetett bizalmi szerepet" töltött be a rendőrség; a válaszadók  több mint 41 százaléka bízott a szervezetben "nagyon" vagy "eléggé".

Az igazságszolgáltatás bizalmi indexe ezzel szemben mindössze 33, míg az önkormányzatoké 39 százalékos volt.

A felmérés meglepő eredményt is hozott; míg a korábbi években a civil szervezetek iránti bizalom erős volt, addig 2008 őszére az ő elfogadásuk jelentősen romlott.

Ezt azzal magyarázták, hogy "a mind szélesebb körűvé váló és egyre erőteljesebb mértékű társadalmi bizalmatlanság magával ragadta és rántotta (...)  az államtól független szektor intézményeit".

A felmérés összegzői arra figyelmeztettek, hogy "a közbizalom és a civil részvétel tartós hiánya (a közéletben) a demokrácia rombolódásához vezethet".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!