Hírek

2009.01.21. 14:02

Nem változtat a kormány közszférával kötött bérmegállapodáson

A kormány nem akar hozzányúlni sem a 13. havi nyugdíjhoz, sem a közszférával kötött bérmegállapodáshoz - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerdán az távirati irodának.

mti

Csizmár Gábor úgy fogalmazott: a várható kiadáscsökkentő intézkedések ellenére sincs ok arra, hogy egy hónappal a közszolgálati szakszervezetekkel kötött a megállapodás megkötése  után a kormány megváltoztassa az álláspontját. Hozzátette: a 13. havi bér helyett fizetendő pótlék fedezete szerepel a költségvetésben, illetve megteremthető hozzá. Az erről szóló döntést múlt héten hozta meg a kormány - közölte Csizmár Gábor. Az államtitkár szerint „máshol kell keresni a kiadások csökkentését”, de erről további részleteket nem kívánt mondani.

Az SZDSZ keddi javaslatáról, mely szerint a közszférában bérstopot kellene bevezetni, az államtitkár azt mondta: a liberálisoknak ki kellene fejteniük, hogy pontosan mire gondolnak. A szocialista politikus szerint 2009-ben a közszféra dolgozói bércsökkenést szenvednek el a tavalyi évhez képest, így ha az előző évi szintet fagyasztanák be, az bérnövekedést, nagyobb kiadást eredményezne. Kiemelte: egy bizonyos szinten meg kell állítani a csökkentés mértékét, s erről szólt a december 19-i, a közszféra és a kormány között megkötött egyezség. Az államtitkár azt mondta még: a 13. havi bér helyett fizetendő pótlék egész évben fennmarad, az erről szóló jogszabályhoz a kormány „nem fog hetente hozzányúlni”.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kedden azt mondta, hogy a világválsággal összefüggésben és a gazdasági folyamatokat tanulmányozva a liberális párt szerint az országnak bérstopra van szüksége a munkahelyek megőrzése és az értelmetlen pénzkiáramlás megelőzése érdekében. A liberális gazdasági kabinet ülése után a szabad demokraták elnöke kijelentette: a kormánynak felül kell vizsgálnia a közszféra 13. havi bérével kapcsolatos decemberi álláspontját. Kóka János frakcióvezető arról beszélt, hogy a költségvetés elkészülte után a kormány a parlament megkerülésével 80 milliárd forintot fordított a minisztériumok év végi többletigényeire, 120 milliárd forintot pedig a közszféra 13. havi bérkompenzációjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!