Hírek

2009.01.11. 08:30

Jöhet a gáz: Ukrajna aláírta a jegyzőkönyvet!

Oroszország után Ukrajna is aláírta az Európának szánt orosz gáztranzit megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet.

mr

Júlija Timosenko ukrán miniszterelnök kora hajnalban jelentette be a hírt, miután tárgyalt a cseh Mirek Topolánekkel, az unió soros elnökével. A megállapodás aláírása megnyitja az utat az európai országoknak szánt orosz földgáz szállítása előtt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vasárnap hajnalban nyilatkozatban üdvözölte, hogy immár írásbeli megállapodás született Oroszországgal és Ukrajnával arról, miként kísérjék figyelemmel az Európai Unióba irányuló gázszállítást, és egyben követelte a szállítás azonnali felújítását.

Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa ehhez hozzátette, hogy az unió által a helyszínre küldött megfigyelő csoport azonnal megkezdi a munkát, amint erre lehetősége nyílik, vagyis amint a megfigyelőknek lesz mit megfigyelniük. Barroso nyilatkozata utalt arra, hogy a megállapodás létrejötte az EU cseh elnöksége és az Európai Bizottság intenzív erőfeszítéseinek tudható be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!