Hírek

2008.12.29. 13:40

Sólyom László nem írta alá a médiatörvény módosítását

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá és hétfőn véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosításáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

mti

„A médiatörvény módosítása háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélkül történő szerződésmegújítással szemben” - tartalmazza a hivatal közleménye. Hozzátették: ez ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatban a rádiózás és televíziózás terén  kezdettől fennálló gyakorlatával. Ráadásul a törvény ezáltal a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét is - írták.

A parlament 10 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett, 363 igen szavazattal fogadta el december 8-án a törvénymódosítást. A módosítás lényege, hogy a műsorszolgáltatók jogosultságuk lejártakor  egy ízben pályázat nélkül is megújíthassák azt, amennyiben nem  szegték meg súlyosan a műsorszolgáltatási szerződést. A meghosszabbításra csak akkor kerülhet sor, ha a műsorszolgáltató szerződéses kötelezettséget vállal arra, hogy közreműködik a digitális átállásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!