Hírek

2008.12.02. 15:07

Nőhet a Szülőföld Alap támogatása

Bár a kormány szigorúan tervezte a költségvetést, a határon túli magyarságot segítő Szülőföld Alap forrásai jövőre sem csökkennek, sőt talán szolid mértékben növekedni is tudnak – mondta a miniszterelnök a Magyar-magyar Kormányzati Konzultáción kedden Budapesten.

BAMA

Gyurcsány Ferenc ezt komoly eredménynek nevezte ahhoz képest, hogy a legtöbb területen kemény feltételeket szabtak a költségvetési gazdálkodásban. A miniszterelnök a magyarság megmaradásában kulcskérdésnek tartja az oktatást, ezért - mint  mondta - arra törekednek, hogy bővítsék az évi hatmilliárd forintos  oktatási-nevelési támogatást. A kormányfő kitért arra, hogy a korábbinál több lehetőséget szeretnének teremteni, ezért több programot indítanak a szórvány  területeken élő magyarok számára. Mint mondta, az eltérő helyzetek függvényében, akár városonként kell megtalálni a megfelelő választ.

Érzékenység, határozottság és sok-sok alázat kell ehhez a munkához - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: a nagyotmondás helyett a cselekvés a fontos, ami alatt a felelősséget, a jövőre orientált magatartást, a szélsőségektől távolmaradást érti. Nem gondolom, hogy Magyarországról kell megmondani, hogy egy másik ország hogyan rendezze belső ügyeit. Nem szabad beavatkozni a belső viszonyokba. Mindig ehhez tartottam magam, a kormány ebben következetes volt - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy a magyar nemzet érdeke az, hogy annak valamennyi tagja ott találja meg boldogulását, ahol született. Ugyanakkor eredménynek tekinti, hogy az elmúlt időszakban egyre több figyelem irányult a határmeneti területek közös fejlesztésére.

A kormányfő kiemelte: a határon túli magyarok helyzete nagyon eltérő, attól függően, melyik országban élnek. Nagyon nagyra tartom, hogy a határon túli vezetők korábban megállapodtak a differenciált támogatásban - jegyezte meg. A miniszterelnök továbbra is jó megoldásnak tartja, hogy a  határon túli magyarok támogatásáról nem évről-évre kell megállapodni. Gyurcsány Ferenc a konzultáción gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) eredményéhez a hétvégi romániai parlamenti választásokon.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!