Hírek

2008.11.12. 14:52

Családi pótlék és nyugdíj: emeljünk, de mikor?

A családi pótlék és a nyugdíjak jövő évi emelése ügyében nem ért egyet a két nagy párt: az MSZP csak 2009. szeptember 1-jétől növelné az infláció mértékével a családi pótlékot, és ekkortól léptetné életbe a nyugdíjkorrekciót is, a Fidesz viszont nem ért egyet a halasztással, hanem már január 1-jétől emelné a két juttatást.

mti

A 2009-es költségvetést megalapozó törvényekhez benyújtott szocialista módosítókból az derül ki, hogy az MSZP 2009. szeptember 1-jétől a 4,5 százalékos várható infláció mértékével emelné a  családi pótlék összegeit. Szocialista módosító indítvánnyal kerülnének be a 2009-es költségvetést megalapozó törvények passzusai közé a 13. havi nyugdíjra vonatkozó új szabályok is. Eszerint jövő évtől ezen ellátásra nem lesznek jogosultak a 62 éves nyugdíjkorhatárt be nem töltött, öregségi jellegű ellátásban részesülő személyek. Továbbra is jogosult lesz a 13. havi nyugdíjra a korhatár alatti rokkantsági, valamint hozzátartozói, baleseti hozzátartozói nyugellátásban részesülő személy.

A 13. havi nyugdíj összege 2009-től maximum 80 ezer forint lesz. A Fidesz által beadott módosító indítványokból viszont az derül  ki, hogy az ellenzéki párt már január 1-jével növelné a családi  pótlékot. Indokai szerint a családi pótlék emelésének ideiglenes felfüggesztése méltánytalan a gyermeket nevelő családokkal szemben.  A tervezett elcsúsztatott emelés 14 milliárd forintos megtakarítást jelentene a költségvetés számára, ez az összeg  szerintük azonban  nem áll arányban az elhalasztott emelés társadalmi kárával.

A Fidesz azt is javasolja még, hogy kerüljön ki a törvényből az a passzus, amely a nyugdíjkorrekciós célú emelés elhalasztását írja  elő jövő szeptember 1-jére. Szerintük, ha fél éves késéssel vezeti be a kormány a külön korrekciós emelést, akkor 970 ezer embertől  átlagosan, fejenként 15 ezer forintot vesznek el.

Ezek is érdekelhetik