Hírek

2008.11.04. 14:54

A38: Kip Winger és a Marco Mendoza Trio

Igazi sztárparádé lesz az A38 hajón november 11-én, hiszen az önmagában is legendás Kip Winger után újabb világsztárok állnak a színpadra a Marco Mendoza Trio tagjaiként.

Europress

Alice Cooper egykori basszusgitárosa a gitáros Reb Beach-csel, a billentyűs-gitáros Paul Taylorral és a dobos Rod Morgensteinnel alapította meg egykor a legendássá vált Winger-formációt. A zenekar semmit nem bízott a véletlenre, hiszen a kevésbé fanatikus rajongók számára is fogyasztható, dallamos metálzenét játszott, amire hallhatóan az olyan sztárcsapatok és előadók voltak a legnagyobb hatással, mint az AC/DC, a Van Halen vagy a Whitesnake.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Winger: „Soha nem kötöttem kompromisszumokat.”
[/caption]A Wingernek azonnal berobbanó sikere lett 1988-ban, amikor több mint egymillió példányt adtak el első lemezükből, amit főleg a Seventeen című kislemezüknek és a Headed for a Heartbreak című balladájuknak köszönhettek. Második, In The Heart Of The Young című albumukat két évvel később készítették el, ami zeneileg már egy sokkal érettebb produkció lett, és hasonló sikere lett, mint az első lemeznek – ezúttal a Miles Away című slágerükkel. Mindezek ellenére, sajnos, a Winger is áldozatául esett a kilencvenes évek elején bekövetkezett változásnak, amikor a metál- és rockzenét háttérbe szorították az akkor divatos irányzatok. Ennek „köszönhetően“ a Pull című albumuk már nem lett igazán nagy siker.

Winger ezek után szólókarriert kezdett, és saját dalokat írt, de stílusa inkább hasonlított Peter Gabrieléhez, mint a nyolcvanas évek hard rock bandáéihoz. Első szólóalbumát Thisconversationseemslikeadream címmel jelentette meg 1997-ben, amit egy akusztikus lemez, a Down Incognito követett két évvel később. 2000-ben adta ki a Songs From the Ocean Floor című albumát, amit a legtöbb zenekritikus mestermunkának értékelt.

Egy újabb akusztikus turné után Winger más területeken is kipróbálta magát. Filmzenéket írt, majd újra összehozta a Wingert 2006-ban, s megjelentették a IV című új albumukat és világ körüli turnéra indultak. Winger az új élményekkel feltöltődve újabb szólólemezt írt From The Moon To The Sun címmel, ami hűen tükrözi sokszínűségét zeneszerzőként is.

– Az a fajta művész vagyok, aki mindig is hagyta, hogy a képességei és a füle vezesse a helyes irányba – mondta a zenész. – Soha nem kötöttem kompromisszumokat. Ezért az albumért is nagyon keményen megdolgoztam, és elégedett vagyok az eredménnyel.

Annyi bizonyos: az albummal áttörte a stílusok közötti határokat, hiszen rocknótákat ugyanúgy hallhatunk rajta, mint popdalokat és akusztikus szerzeményeket. Ebben igazi zenésztársak voltak segítségére: Rod Morgenstein, a dobos Ken Mary, a gitáros Andy Timmons és Rob Eberhard, valamint a zongorista Alan Pasqua.

Marco Mendoza Trio
A basszusgitáros Marco Mendoza – akit a Blue Murderből, a Thin Lizzyből, a Whitesnake-ből, a Soul Sirkusból ismerhetünk – 2007-ben jelentette meg első szólólemezét. Ezen az albumon énekesként és a hangszerén is brilliánsat alakít, de ebben talán az is sokat segített neki, hogy a Poison, a Whitesnake, a Toto és a Pride and Glory zenészeivel dolgozott együtt, a nótákat ugyanis Richie Kotzen, Doug Aldrich, Ted Nugent, Steve Lukather, Tommy Aldridge és Brian Tichy társaságában vették fel. 

Marco Mendoza hangját és stílusát nehéz lenne bármihez vagy bárkihez is hasonlítani, de hallgatván a dögös rocknótákat, leginkább David Coverdale és Paul Rodgers juthat róla eszünkbe. Marco természetesen le sem tagadhatná, mely zenekarokban játszott, főleg, ha az I Want You, a Let the Sun Shine, az In My Face, a Broken című dalt hallgatjuk, valamint a címadó Live For Tomorrow-ot.

Ezek is érdekelhetik