Hírek

2008.08.19. 11:10

Vonakodnak kivonulni Grúziából az oroszok

Az orosz csapatok kivonását sürgette több NATO-tagállam a szövetség soron kívüli brüsszeli találkozója előtt.

mti

Grúzia azt állítja, hogy az ígértekkel ellentétben mégsem vonultak ki az orosz csapatok, ezt azonban az orosz fél visszautasítja. Kedden Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-nagykövete szerint a csapatkivonás megkezdődött, hozzátéve, hogy „az orosz béketeremtők” továbbra is Dél-Oszétiában maradnak. Mint mondta, a teljes kivonás menete Mihail Szaakasvili grúz elnök politikájától, és az általa vezetett erők tevékenységétől függ.

Hétfőn jelentette be az orosz vezérkari főnök helyettese, Anatolíj Nogovicin, az orosz katonák megkezdték a kivonulást a grúz területekről. Moszkva szerint azonban az orosz katonáknak továbbra is joguk van a szakadár déloszét határterületeken maradni békefenntartóként.

Közben megkezdődött az orosz és grúz foglyok cseréje a grúz fővároshoz, Tbiliszihez közeli orosz ellenőrzőponton. A BBC tudósítója látta, amint orosz katonák két sebesültet vittek hordágyon orosz helikopterekhez.
A fogolycserénél jelen voltak a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai, valamint grúz tisztviselők is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!