Hírek

2008.08.02. 17:57

Újabb motorhiba: nem szállt fel a gép

A csütörtökön lezuhant gép helyett érkező mentőhelikopter is meghibásodott szombaton. A légimentést szervező cég egyelőre nem kér kártérítést az 1,2 milliárdos gépek meghibásodása miatt.

Boda Veronika

„Nem gondolkozunk a helikopterek visszavonásán” – jelentette ki lapunk kérdésére Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója. Elmondta, a Légiközlekedési Igazgatóság, vagy a helikopter és a hajtómű gyártója rendelkezhet a típus leállításáról. Hangsúlyozta, a helikopterek repülési engedélyének visszavonását eddig egyetlen szervezet sem jelezte. Hozzátette, a most meghibásodott gépnek apró műszaki hibája volt, amelyet egy órán belül elhárítottak, azóta pedig több feladathoz is használták. A mentőhelikopter az M3-as autópályán egy árokba borult autóhoz sietett, amelyben öt angol állampolgár ült. A mentésben végül nem volt rá szükség, felszállás előtti indításakor viszont a jármű egyik hatóműve nem működött.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása mellett összesen nyolc mentőhelikopter működik Magyarországon: az öt darab EC 135-ös típusú valamint a három AS 350B típusú gép képes arra, hogy Magyarország területét a lehető legnagyobb mértékben lefedje, lehetővé téve ezzel a lakosság csaknem egészének 15 percen belüli helikopteres mentéshez való hozzáférésétb – így az OMSZ. A légimentők jelenleg hat bázisról dolgoznak, a hetedik, szentesi állomás az év végére készülhet el. A helikoptereket osztrák és francia cégektől lízingelik, a héten kétszer is meghibásodott gépek darabára 1,2 milliárd forint. Túri Péter elmondta, egyelőre nem gondolkodnak az osztrák vagy bármely más cég felelősségre vonásán, valamint kártérítés lehetősége sem merült még fel.

A száz százalékban állami tulajdonú Légimentő Kht. 2005 novemberében alakult, majd nemzetközi közbeszerzési pályázatot követően 2006 márciusában érkezett meg Magyarországra az első új, az európai uniós előírásoknak mindenben megfelelő helikopter, amelyet 2007-ben további kettő követett. A tender nyertese és így a szerződött partner az osztrák HeliAir Gmbh. lett, amelyik az osztrák autóklubbal (ÖAMTC) Európa egyik legnagyobb egységes helikopterflottáját birtokló és üzemeltető cége. Túri Péter elmondta, az azóta eltelt években az EC 135-ös típusú helikopterekkel több mint ötezer feladatot hajtottak végre, amely 15 ezer felszállást jelent.

A kisfiú hétfőn kikerülhet az intenzívről

Gyorsan javul az állapota annak a kisfiúnak, akit a csütörtökön lezuhant mentőhelikopter szállított volna Budapestre – tudtuk meg a budapesti Bethesda Gyermekkórház munkatársától. Elmondta, a kétéves égési sérült kisfiút a hétvégén, de legkésőbb hétfőn kiengedik az intenzív osztályról. A balesetben csonttörést szenvedett édesanyját még pénteken kiengedték az intenzívről, szombaton azonban sem ő, sem a gyermek édesapja nem kívánt lapunknak nyilatkozni. A pilóta és a mentőorvos változatlanul súlyos állapotban van.

Boda Veronika A kisfiú hétfőn kikerülhet az intenzívről Gyorsan javul az állapota annak a kisfiúnak, akit a csütörtökön lezuhant mentőhelikopter szállított volna Budapestre – tudtuk meg a budapesti Bethesda Gyermekkórház munkatársától. Elmondta, a kétéves égési sérült kisfiút a hétvégén, de legkésőbb hétfőn kiengedik az intenzív osztályról. A balesetben csonttörést szenvedett édesanyját még pénteken kiengedték az intenzívről, szombaton azonban sem ő, sem a gyermek édesapja nem kívánt lapunknak nyilatkozni. A pilóta és a mentőorvos változatlanul súlyos állapotban van. Helikopter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!