Hírek

2008.08.13. 16:40

Kézis győzelem és két érem: pozitív a mai magyar mérleg

Mincza-Nébald Ildikó bronzérmet nyert a pekingi olimpia női egyéni párbajtőr versenyében, Cseh Laci a második ezüstjét is begyűjtötte.

Europress-összeállítás

Mincza-Nébald, aki a kvalifikációs időszak legvégén biztosította helyét az ötkarikás mezőnyben, remekül vívott egész nap, ennek eredményeként cserélhette athéni negyedik helyét bronzéremre. Cseh László két úszóezüstje után ez volt a magyar küldöttség harmadik dobogós helyezése a kínai fővárosban.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Mincza-Nébald Ildikó bronzérmet nyert a pekingi olimpia női egyéni párbajtőr versenyében, Cseh Laci a második ezüstjét is begyűjtötte
[/caption]

Az egyéniben 1999-ben vb-harmadik, 1997-ben és 2001-ben Európa-bajnok vívó a  helyosztón a tavalyi világbajnokság ezüstérmese ellen lépett pástra, s bár az első tust ő adta, később úgy tűnt, kissé kedve szegett. Nem találta a megfelelő távolságot, akciói nem ültek, miközben a kínai tetemes előnyre tett szert.

Amikor 3-8 állt az eredményjelzőn, távolinak tűnt a bronzérem megszerzése, aztán mégis minden egy csapásra megváltozott. Három szép magyar akció következett, és már Li is érezte, még nincs zsebben a mérkőzés. Mincza-Nébald újra lendületbe jött, 11-10-re egyszer még megint a kínai vezetett, onnantól viszont már csak magyar tus született.

A győztes találat után a sisak alól mosolygós arc bukkant elő, pár másodperccel később pedig férj és feleség ölelte egymást a pást mellett. Nébald György korábbi olimpiai bajnok kardozó, a jelenlegi szakági válogatott szövetségi kapitánya is láthatóan komoly izgalmakat élt át a nap során, melyet szép siker zárt le.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Mincza-Nébald Ildikó bronzérmet nyert a pekingi olimpia női egyéni párbajtőr versenyében, Cseh Laci a második ezüstjét is begyűjtötte
[/caption]  

Cseh ezüstérmes 200 m pillangón

Cseh László 1:52.70 perces Európa-rekorddal ezüstérmet szerzett 200 m pillangón a pekingi olimpián. A számot ismét világcsúccsal nyerte az amerikai Michael Phelps, akinél Cseh a második százon gyorsabb volt.
A Kőbánya SC 400 m vegyesen is második versenyzője a hatos pályán harmadikként ért a falhoz 50 méternél, majd 100-nál negyedikként fordult, 150-nél azonban ismét harmadik volt. Phelps kivált a mezőnyből, mögötte azonban hatalmas harc folyt a dobogóért. Csehnek a japán Macuda Takesi és az egyes, úgynevezett surranópályán tempózó új-zélandi Moss Burmeister volt a legnagyobb ellenfele. A hajrában azonban a magyar klasszis elhúzott tőlük, s az országos csúcsot itt Pekingben már harmadszor megjavítva, 1:52.70-es Európa-rekorddal csapott célba. Ennél csak az immár minden idők legeredményesebb olimpikonjává előlépett Phelps tud jobbat! Cseh a táblára felnézve kétszer is boldogan csapott a vízbe, s fogadta japán riválisa gratulációját, miközben Phelps először lihegett kissé a kötélen.

„Nagyon élveztem az úszást, a jövőre nézve érdemes erőltetni ezt a számot – mondta Cseh az újságírók gyűrűjében. – Elégedett és boldog vagyok. Először éreztem, hogy közel vagyok Phelpshez.” Turi György, Cseh mestere elsőként azt emelte ki, hogy tanítványa a második százon legyőzte Phelpset. „Laci az utolsó százon három tizeddel gyorsabb volt Phelpsnél. Ez engem is meglepett, és az is, hogy ilyen nagyszerű időt úszott. Két variációt dolgoztunk ki, hogy egy nem túl erős kezdés után 140-től következzen egy ritmusváltás, ezt megcsinálta, de nem gondoltam volna, hogy közben ilyen jó lesz az első 100 ideje. Büszke vagyok a tanítványomra!” Turi szerint 200 m vegyesen „nagy meccs” várható. „Phelps fáradni tűnik, Lochte-t pedig fűti a visszavágás vágya a 400 vegyesen elszenvedett vereségért” – mondta.

„A szemüvegem telement vízzel a verseny során. 1:51 percen belüli világcsúcsot akartam, de ilyen körülmények között ez nem rossz eredmény” – mondta Phelps a finálé után.

Szávay párosban is kiesett

A Szávay Ágnes, Arn Gréta kettős nem jutott be párosban a legjobb 16 közé a pekingi olimpia teniszversenyén, miután a nyitófordulóban két játszmában kikapott a japán Morita Ajumi, Szugijama Aj duótól.


Peking 2008: lehajrázták a németeket a kézilabdázók

A magyar női kézilabda-válogatott remek hajrával 25-24-re legyőzte Németországot a pekingi olimpia csoportmérkőzéseinek harmadik fordulójában. A mintegy 200 fős magyar szurkolótábor jóvoltából Hajdu János szövetségi kapitány csapata – amely eddig legyőzte a svédeket, majd döntetlent játszott a brazilokkal – ezúttal is már a kezdés előtt tudhatta, hogy „itthon van”. A piros-fehér-zöldben úszó lelátón megjelent a teniszező Szávay Ágnes, a párbajtőröző Boczkó Gábor és a tornász Böczögő Dorina is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!