Hírek

2008.08.21. 15:13

Biztonságban vannak az őssejtek a vérellátónál

Cáfolta a Zelion Őssejt Kft. marketing igazgatója, hogy az őssejt-kereskedelemmel foglalkozó cég megszűnt volna.

Boda V.

Cáfolta a Zelion Őssejt Kft. marketing igazgatója, hogy az őssejt-kereskedelemmel foglalkozó cég megszűnt volna. Korábban több aggódó anyuka kereste meg az egészségügyi tárcát, hogy a cég, ahol gyermekeik köldökvérét tároltatták, megszűnt. Bár a vállakozás telefonszámai működtek, azokon egy új cég jelentkezett. Az őssejtbank szolgáltatásaira több mint ezer család fizetett be fejenként legalább 300 ezer forintot.

Miskovics Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója érdeklődésünkre elmondta, a Zelion csak kereskedelmi tevékenységet végzett, a tényleges laboratóriumi munka, az őssejtek hűtése és tárolása az Országos Gyógyintézeti Központban (OGYK) történt, a céggel kötött megállapodás szerint. „A megszűnő OGYK feladatait a vérellátó vette át. A Zelionnal pedig, miután egy évig nem tudták eldönteni, megszűnjenek-e, az egészségügyi minisztérium szerződést bontott” – mondta.

Az őssejtek tehát biztonságban vannak, megfelelő körülmények között az OVSZ-ben, de ők nem fogadhatnak új jelentkezőket (erre van még más vállalkozás). A szerződésben vállalt húszéves tárolási időt saját költségből végzik, ahhoz az állam nem ad támogatást.

Boda V. Őssejt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!